Pulyka, vörösbor, szegfűszeg, fahéj – visszatérő karácsonyi alapanyagok, de mégis lehet őket variálni. Ezúttal a gyorsaságra törekedtem, hiszen az ünnepi készülődésben az időből van a legkevesebb.... Tovább »
Gesztenyés pulykafasírt, vörösboros meggymártással, jázminrisszel
Pulyka, vörösbor, szegfűszeg, fahéj – visszatérő karácsonyi alapanyagok, de mégis lehet őket variálni. Ezúttal a gyorsaságra törekedtem, hiszen az ünnepi készülődésben az időből van a legkevesebb.... Tovább »
Az alábbi halkrém gyors, egyszerű, főzőtudományt nem igénylő előétel szentestére vagy reggeli karácsony napjaira. Vendégvárónak sem utolsó....
A karácsonyi étkezésnek (sem) az a lényege, hogy megterhelje a gyomrunkat. A lazacot zsemlemorzsa helyett a japán kenyérmorzsába, pankoba forgattam, ami kevesebb zsiradékot vesz fel a külseje mégis ropogós. A burgonyasalátát pedig szőlőmagolajjal és borecettel bolondítottam meg....
Megfelelő fűszerekkel az olyan egyszerű alapanyagból, mint a sütőtök is készíthetünk karácsonyi ételt. A szívet-lelket melengető leves elkészítése egyszerű. Amíg a tök sül, másra is jut időnk. Ráadásul olyan finom illat lengi be a lakást, hogy az ünnepi hangulatunk is fokozódik....
Karácsonykor a gyümölcskenyerek, stollenek legalább annyira népszerűek, mint a bejgli. Ez a változat triplán mogyorós: a sütemény tésztájába mogyoró és mogyoróolaj is kerül. A külsejét pedig csokis mogyorókrém borítja. A gyümölcskenyeret az ünnep előtt egy-két nappal is elkészíthetjük, ebben az esetben tegyük légmentesen zárható dobozba, hogy ne száradjon ki....
Linzerkarika, non plus ultra, zserbó, mézes puszedli – néhány olyan sütemény, amely számomra a karácsonyt jelenti. Bernáth József legújabb szakácskönyvébe az anyukájától és a nagymamáitól tanult süteményeket adja közre, hasznos tippekkel és praktikákkal megspékelve. A nosztalgiázás garantált....