Pulyka, vörösbor, szegfűszeg, fahéj – visszatérő karácsonyi alapanyagok, de mégis lehet őket variálni. Ezúttal a gyorsaságra törekedtem, hiszen az ünnepi készülődésben az időből van a legkevesebb.
Hozzávalók 4 főre a fasírozotthoz:
1 kg darált pulykahús
12 db főtt gesztenye
1 db nagy fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 db tojás
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál majoranna
zöldfűszeres só
frissen őrölt tarka bors
vaj és zsemlemorzsa a formák kikenéséhez
Hozzávalók a meggymártáshoz:
nettó 35 dkg magozott meggybefőtt
fél dl vörösbor
1,5 dl meggylé (a befőtt leve jó)
1 dl tejszín
2 teáskanál fahéj
fél rúd vanília kikapart magja
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
Hozzávalók a rizshez:
1 bögre jázminrizs
2 bögre víz vagy zöldség alaplé
3 evőkanál olívaolaj
só, bors
A fasírt elkészítése:
A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A hagymákat a hússal és a tojással összedolgozzuk, fűszerezzük paprikával, majorannával, sóval, borssal. A muffinformákat vékonyan kivajazzuk és meghintjük zsemlemorzsával. A húst arányosan elosztjuk a formákban és mindegyik közepébe belegyomunk egy egész szem gesztenyét. 200 fokon 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. A fasírtok könnyen kiszedhetőek a formából.
A rizs elkészítése:
Amíg a fasírt sül elkészítjük a rizst és a meggymártást. A rizst leöblítjük, lecsöpögtetjük az olajat felmelegítjük és átforgatjuk rajta a rizst. Felöntjük alaplével vagy vízzel. Sóval, borssal fűszerezzük. Amíg a víz felforr nagy lángon főzzük, utána a legkisebb lángon, takarékon., lefedve főzzük tovább és időnként megkeverjük.
A meggymártás elkészítése:
A meggyet leszűrjük, a levét megőrizzük. A borral, fűszerekkel és a meggylével elkezdjük forralni a mártást, miután az alkohol elpárolgott hozzáadjuk a tejszínt. Összekeverjük és még egyszer felforraljuk. Főzés közben a mártás beűrösödik.
A fasírtokat rizzsel és a meggymártással együtt tálaljuk.
Tippek: A fasírt elkészítéséhez használjunk muffin formát. A meggymártásnál megrövidíthetjük az időt, ha a meggylé, a bor és a fűszerek helyett, 2 dl forralt borral öntjük fel. Ilyenkor arra figyeljünk arra, hogy ne aromákkal, hanem fűszerekkel ízesített forralt bort vegyünk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: