Gastroréka

Gesztenyés pulykafasírt, vörösboros meggymártással, jázminrisszel

Pulyka, vörösbor, szegfűszeg, fahéj – visszatérő karácsonyi alapanyagok, de mégis lehet őket variálni. Ezúttal a gyorsaságra törekedtem, hiszen az ünnepi készülődésben az időből van a legkevesebb.

Hozzávalók 4 főre a fasírozotthoz:

1 kg darált pulykahús

12 db főtt gesztenye

1 db nagy fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 db tojás

1 teáskanál őrölt pirospaprika

2 teáskanál majoranna

zöldfűszeres só

frissen őrölt tarka bors

vaj és zsemlemorzsa a formák kikenéséhez

 

Hozzávalók a meggymártáshoz:

nettó 35 dkg magozott meggybefőtt

fél dl vörösbor

1,5 dl meggylé (a befőtt leve jó)

1 dl tejszín

2 teáskanál fahéj

fél rúd vanília kikapart magja

1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

 

Hozzávalók a rizshez:

1 bögre jázminrizs

2 bögre víz vagy zöldség alaplé

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

A fasírt elkészítése:

A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A hagymákat a hússal és a tojással összedolgozzuk, fűszerezzük paprikával, majorannával, sóval, borssal. A muffinformákat vékonyan kivajazzuk és meghintjük zsemlemorzsával. A húst arányosan elosztjuk a formákban és mindegyik közepébe belegyomunk egy egész szem gesztenyét. 200 fokon 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. A fasírtok könnyen kiszedhetőek a formából.

A rizs elkészítése:

Amíg a fasírt sül elkészítjük a rizst és a meggymártást. A rizst leöblítjük, lecsöpögtetjük az olajat felmelegítjük és átforgatjuk rajta a rizst. Felöntjük alaplével vagy vízzel. Sóval, borssal fűszerezzük. Amíg a víz felforr nagy lángon főzzük, utána a legkisebb lángon, takarékon., lefedve főzzük tovább és időnként megkeverjük.

A meggymártás elkészítése:

A meggyet leszűrjük, a levét megőrizzük. A borral, fűszerekkel és a meggylével elkezdjük forralni a mártást, miután az alkohol elpárolgott hozzáadjuk a tejszínt. Összekeverjük és még egyszer felforraljuk. Főzés közben a mártás beűrösödik.

A fasírtokat rizzsel és a meggymártással együtt tálaljuk.

Tippek: A fasírt elkészítéséhez használjunk muffin formát. A meggymártásnál megrövidíthetjük az időt, ha a meggylé, a bor és a fűszerek helyett, 2 dl forralt borral öntjük fel. Ilyenkor arra figyeljünk arra, hogy ne aromákkal, hanem fűszerekkel ízesített forralt bort vegyünk.

Fotók: Huszár Boglárka

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!