A húsvéti sonkát mindig fűszerekkel és hagymákkal főzöm, a levét pedig soha nem öntöm ki, hanem rendszerint tartalmas levest főzök belőle. Így készült az alábbi változat is. Ezután már nem kell második fogás, maximum csak egy kis desszert.
Hozzávalók:
50 dkg tarkabab
60 dkg savanyú káposzta
2-3 fej közepes méretű vöröshagyma
5 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
10 dkg gomba
6 db közepes méretű burgonya
2 l sonka főzőlé
1,5 szál kb. 20 cm-es kolbász
Víz
Olaj
1 mokkáskanál csombor, majoránna, kakukkfű, tárkony
Csipetke: 2 tojás, liszt –amennyit felvesz-, egy csipet só, fél friss petrezselyem
Tálaláshoz: tejföl
Előkészületek:
Sonkalé:
A sonkát borókabogyóval, borssal, babérlevéllel, köménymaggal fűszerezett, pár gerezd fokhagymával és egy nagy fej vöröshagymával társított vízben főzzük meg.
Miután a sonka megfőtt, leszedjük a zsírt – ha kell-,és átszűrjük a levét.
Bab:
A babot kiválogatjuk, megmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk.
Főzés:
A zöldségeket megpucoljuk és összevágjuk. A kolbászt felkarikázzuk. Olajat melegítünk, megpirítottjuk rajta a kolbászt, és leöntöttjük róla a kisült zsírját. Paprikás kolbász esetén, nem használunk külön pirospaprikát. Hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Átforgatjuk a répákat is, és felöntöttjük sonkalével. (A sonkalével vigyázni kell, mert nagyon tömény íze van. 1 liter sonkalé kb. 3-4 liter leveshez elegendő, só ilyenkor nem kell a levesbe). Beletesszük a babot, a káposztát és a gombát, és adunk hozzá annyi vizet még, ami az egészet ellepi. Csomborral, kakukkfűvel, tárkonnyal, és majoránnával fűszerezzük, a többi fűszer ízét a sonkalé adja. Fedő alatt addig főzzük, amíg a bab megpuhul. Mikor a leves megfő, külön sós vízben kifőzzük a csipetkét. Tálaláskor csipetkével, tejföllel, és házi kenyérrel kínáljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: