Ha valami igazán jót tesz az egyszerű burgonyafőzelékkel az a rozmaring, no meg a rozmaringos borecet, de azt csak opcionálisan szoktam használni tálaláskor. A rántást és a keményítő pedig felejtős, legalábbis számomra biztosan. A burgonya ugyanis rendkívül jó sűrítő anyag és magas a keményítő tartalma, ezért nem kell plusz keményítő hozzá.
Hozzávalók 5-6 adaghoz:
1,5 kg burgonya
2 db közepes fej vöröshagyma
fél evőkanál pirospaprika
4 dl tejföl
1 teáskanál só
1 mokkáskanál bors
1 teáskanál majoránna
2 szál rozmaringág
2 db duci gerezd fokhagyma
2 db nagyobb babérlevél
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, karikára vágjuk.
A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. 3 literes lábasban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, majd megszórjuk pirospaprikával és félrehúzzuk a lángról. Beletesszük a burgonyát, átforgatjuk a hagymával és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Visszatesszük a tűzhelyre, sóval, borssal, majoránnával, babérlevéllel, megpucolt zúzott fokhagymával, rozmaringgal ízesítjük.
Miután felforr a főzőlé, takaréklángra tesszük, és a burgonyát puhára főzzük.
Belekeverjük a tejfölt, majd egy merőkanál főtt burgonyát külön összeturmixolunk, és a tejfölös főzelékkel összekeverjük. (Magyarán önmagával sűrítjük.)
Tálalás előtt a babérleveleket kivesszük.
Ízlés szerint kínálhatunk mellé friss kenyeret, fasírtot, ecetet. Nekem fűszeres borecettel különösen ízlik.