Gastroréka

Rozmaringos burgonyafőzelék

Ha valami igazán jót tesz az egyszerű burgonyafőzelékkel az a rozmaring, no meg a rozmaringos borecet, de azt csak opcionálisan szoktam használni tálaláskor. A rántást és a keményítő pedig felejtős, legalábbis számomra biztosan. A burgonya ugyanis rendkívül jó sűrítő anyag és magas a keményítő tartalma, ezért nem kell plusz keményítő hozzá. 

 

Hozzávalók 5-6 adaghoz:

1,5 kg burgonya

2 db közepes fej vöröshagyma

fél evőkanál pirospaprika

4 dl tejföl

1 teáskanál só

1 mokkáskanál bors

1 teáskanál majoránna

2 szál rozmaringág

2 db duci gerezd fokhagyma

2 db nagyobb babérlevél

 

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, karikára vágjuk.

A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. 3 literes lábasban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, majd megszórjuk pirospaprikával és félrehúzzuk a lángról. Beletesszük a burgonyát, átforgatjuk a hagymával és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.

Visszatesszük a tűzhelyre, sóval, borssal, majoránnával, babérlevéllel, megpucolt zúzott fokhagymával, rozmaringgal ízesítjük.

Miután felforr a főzőlé, takaréklángra tesszük, és a burgonyát puhára főzzük.

Belekeverjük a tejfölt, majd egy merőkanál főtt burgonyát külön összeturmixolunk, és a tejfölös főzelékkel összekeverjük. (Magyarán önmagával sűrítjük.)

Tálalás előtt a babérleveleket kivesszük.

Ízlés szerint kínálhatunk mellé friss kenyeret, fasírtot, ecetet. Nekem fűszeres borecettel különösen ízlik.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!