Karantén lasagne

A koronavírus-járvány óta az az elv vezérel, hogy minél kevesebbet menjek boltba. A rossz minőségű áruk miatt -pontosabban a visszacserélésük miatt- így is többet járok, mint szeretnék. Alapvetően mégis az a célom, hogy tartós és sokoldalúan felhasználható alapanyagokat vásároljak. A menüt pedig az alapján tervezem, ami van. Így született ez a lasagne is. Nem biztos, hogy a legautentikusabb, de finom, és ez a lényeg. Remélem rátok is inspirálóan hat a recept.

Hozzávalók 4 adaghoz:

Kb. 30 dkg lasagne tészta

1-2 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez

5-8 dkg reszelt parmezán 

A raguhoz:

50 dkg darált hús -nálam sertés-

1 doboz – 40 dkg- hámozott, olasz paradicsomkonzerv

2 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

1-2 teáskanál fehérborecet -nálam mediterrán fűszeres-

oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só, bors, majoránna, őrölt chili, őrölt kömény

A besamel-mártáshoz:

3 dkg vaj

3 evőkanál liszt

2 dl főzőtejszín

1 dl víz

só, fehérbors, szerecsendió

A hagymákat megpucoltam, aprítógéppel felaprítottam. Olívaolajon üvegesre pároltam a hagymakeveréket, majd a hagymás alapon fehéredésig pároltam a húst, ezután elkezdtem fűszerezni. Először chilivel és pirospaprikával, ezután adtam hozzá pici vizet, majd jött a többi fűszer és a hámozott paradicsomkonzerv. A paradicsomdarabokat fakanállal nyomkodtam szét. Addig főztem, amíg a hús megpuhult.

Közben 200 fokra előmelegítettem a sütőt, és elkészítettem a besamel-mártást. A mártáshoz felolvasztottam a vajat, világosra pirítottam rajta a lisztet, majd a lisztet csomómentesre kevertem a sűrű tejszín és víz keverékével, fűszereztem és megvártam míg felforr, besűrűsödik. Fontos: a tejszín szobameleg volt.

Kivajaztam egy magasfalú -sütőben is használható- serpenyőt. Alulra tettem egy kis ragut, majd egymás mellé két száraz lasagnelapot, ismét ragu és lasagnelap, így rétegeztem, amíg a ragu el nem fogyott. A tetejét és az oldalát meglocsoltam besamel-mártással, majd megszórtam parmezánnal. 40 percig sütöttem úgy, hogy az első 35 percben letakartam, azért, hogy a parmezán ne égjen meg. 

Tálalásnál jól esett hozzá a friss petrezselyem.

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »