A koronavírus-járvány óta az az elv vezérel, hogy minél kevesebbet menjek boltba. A rossz minőségű áruk miatt -pontosabban a visszacserélésük miatt- így is többet járok, mint szeretnék. Alapvetően mégis az a célom, hogy tartós és sokoldalúan felhasználható alapanyagokat vásároljak. A menüt pedig az alapján tervezem, ami van. Így született ez a lasagne is. Nem biztos, hogy a legautentikusabb, de finom, és ez a lényeg. Remélem rátok is inspirálóan hat a recept.
Hozzávalók 4 adaghoz:
Kb. 30 dkg lasagne tészta
1-2 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez
5-8 dkg reszelt parmezán
A raguhoz:
50 dkg darált hús -nálam sertés-
1 doboz – 40 dkg- hámozott, olasz paradicsomkonzerv
2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1-2 teáskanál fehérborecet -nálam mediterrán fűszeres-
oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só, bors, majoránna, őrölt chili, őrölt kömény
A besamel-mártáshoz:
3 dkg vaj
3 evőkanál liszt
2 dl főzőtejszín
1 dl víz
só, fehérbors, szerecsendió
A hagymákat megpucoltam, aprítógéppel felaprítottam. Olívaolajon üvegesre pároltam a hagymakeveréket, majd a hagymás alapon fehéredésig pároltam a húst, ezután elkezdtem fűszerezni. Először chilivel és pirospaprikával, ezután adtam hozzá pici vizet, majd jött a többi fűszer és a hámozott paradicsomkonzerv. A paradicsomdarabokat fakanállal nyomkodtam szét. Addig főztem, amíg a hús megpuhult.
Közben 200 fokra előmelegítettem a sütőt, és elkészítettem a besamel-mártást. A mártáshoz felolvasztottam a vajat, világosra pirítottam rajta a lisztet, majd a lisztet csomómentesre kevertem a sűrű tejszín és víz keverékével, fűszereztem és megvártam míg felforr, besűrűsödik. Fontos: a tejszín szobameleg volt.
Kivajaztam egy magasfalú -sütőben is használható- serpenyőt. Alulra tettem egy kis ragut, majd egymás mellé két száraz lasagnelapot, ismét ragu és lasagnelap, így rétegeztem, amíg a ragu el nem fogyott. A tetejét és az oldalát meglocsoltam besamel-mártással, majd megszórtam parmezánnal. 40 percig sütöttem úgy, hogy az első 35 percben letakartam, azért, hogy a parmezán ne égjen meg.
Tálalásnál jól esett hozzá a friss petrezselyem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: