Gastroréka

Sörös-csokis chilis bab

A chilis bab eredetéről megoszlanak a vélemények, az elkészítési módja is eltérő. Anno egy rendezvény előtt kísérleteztem ki a saját verziómat, jól sikerült, mert a fesztiválon 500 adag fogyott el belőle. Azóta otthon is így készítem. Lehet, hogy elsőre bizarrnak tűnik a csoki-sör-narancs-méz-chili ízkombináció, de a végeredmény mégis harmonikus.  

Hozzávalók 8 adaghoz:
1 kg darált sovány marhahús vagy sertéshús (illetve ezek vegyesen)
10 dkg bacon szalonna
1-2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
30-40 dkg mirelit vagy konzerv kukorica
1 kg mirelit vagy konzerv tarkabab
8 dl paradicsomlé 
2 teáskanál chilipor
2 teáskanál őrölt pirospaprika
5 dl barna sör
2 teáskanál méz
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál római kömény
1 db narancs
2 teáskanál kakaópor vagy 2 kocka 70%-os étcsokoládé
1-2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál majoránna
1-2 teáskanál őrölt koriander
só, bors
napraforgóolaj
Tálaláshoz: ízlés szerint tejföl, sajt, tortilla chips, jalapeno paprika

Sörös-csokis chilis babom üstben

A bacon szalonnát felkockázom, a vöröshagymát megpucolom, apróra vágom. Először jön a bacon, ha már kiolvadt a zsírja, akkor jöhet a vöröshagyma, amit üvegesre párolunk. A hagymás-baconos alapon pedig fehéredésig pirítjuk a darált húst.  Megszórjuk a paprikákkal és jól elkeverjük. Ilyenkor félre is húzhatjuk a tűzhelyről. Hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük paradicsomlével és ízesítjük zúzott fokhagymával, frissen facsart narancs levével, kakaóporral vagy étcsokoládéval. Amikor a hús már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a lecsöpögtetett, átmosott konzerv kukoricát és babot. Ha mirelitet használunk, akkor pedig fagyosan adjuk a húshoz. Jöhet a sör, ha kell egy kis víz is. Legvégül pedig a méz. Az étel akkor jó, ha sűrű a szósz. Ízlés szerint tejföllel, reszelt sajttal, tortilla chipsszel tálaljuk. Ha valaki extra erősre vágyik, akkor jöhet hozzá még egy kis csilipaprika, például jalapeno.

2020-as változat Finnországban, az udvarlómnál: lepénykenyérrel, tortilla chipsz-szel, jalapenoval, reszelt sajttal és sűrű, török joghurttal tálalva.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!