Gastroréka

Serpenyős-juhtúrós karfiol

A karfiol tápanyagokban gazdag zöldség, több van benne, mint gondolnánk. Némi fortéllyal kedves étele lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az élvezetek fokozása érdekében ez az étel mangalica szalonnával készült. Friss petrezselyemmel és újburgonyával még finomabb.

Hozzávalók:
1 db közepes fej karfiol
70 dkg burgonya
10 dkg juhtúró
5 dl tejföl
10 dkg sajt
8 dkg mangalica szalonna
3 duci gerezd fokhagyma
1 csipet szerecsendió
1 csokor friss petrezselyem
1 teáskanál só
fél dl étolaj

A karfiolt és a krumplit megtisztítjuk, és fűszersós vízben puhára főzzük. A szalonnát apró kockára vágjuk, és a kiolajozott magasfalú – sütőben is használható – serpenyőben elkezdjük sütni. Amíg megpirul, felkarikázzuk a krumplit, és rózsáira szedjük a karfiolt. A szalonnazsíron megforgatjuk a krumplit, levesszük a lángról, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a karfiolrózsákat. A petrezselymet apróra vágjuk. A túrót simára keverjük a tejföllel, belezúzzuk a fokhagymát, szerecsendióval ízesítjük, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. A juhtúrós masszát egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben pihenő alapanyagok felett, és ráreszeljük a sajtot. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, amíg a sajt elolvad, és a széle egy kicsit megpirul. Savanyúsággal tálaljuk.

Tipp: ha nincs sütőbe tehető serpenyőnk, jénai tálban készítsük el az ételt

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!