Kapormártás

A kapormártást szalonnával, főtt tojással, burgonyával szoktam enni. Gyakorlatilag ebben a változatban főfogásnak is megfelel. Készíthetjük csak mártásként például a húslevesben főtt húsok mellé. Fokhagymával az igazi.

Hozzávalók:

15-20 dkg húsos szalonna

5 csokor kapor

fél liter tejszín

fél liter víz

fél dl étolaj

3 csapott evőkanál liszt

3 duci gerezd fokhagyma

1-2 teáskanál só

frissen őrölt bors

Tálaláshoz:

fél kg burgonya

fejenként egy db tojás

Magasfalú serpenyőt vékonyan kiolajozunk, és kisütjük benne a beirdalt, szeletekre vágott szalonnát. Kivesszük a szalonnát, és ha túl sok zsír sült ki, leöntjük. Megmossuk, lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk a kaprot. A szalonna zsírján a kapor feléből világos rántást készítünk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a maradék kaprot és a tejszínt. Fűszerezzük és összeforraljuk. Gyakori kevergetés mellett megvárjuk, míg besűrűsödik. A végén belezúzzuk a fokhagymát. A burgonyát még a mártás elkészítése előtt elkezdjük főzni. A tojásokat pedig az utolsó tíz percben főzzük meg. A burgonyát karikára vágjuk, és rámerjük a mártást. Szeletelt főtt tojással, és sült szalonnával díszítjük.

Tipp: szalonna helyett 1 dl olívaolajat vagy 5 dkg vajat használhatunk, ilyenkor füstölt sajttal tálaljuk. A kapormártás szárnyashúsokkal is finom.

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »