Gastroréka

Triplán tökös tökfőzelék

A tökfőzelék népszerűségi indexe elég alacsony. Bevallom őszintén sokáig nálam sem szerepelt a kedvenc ételek között, jól nevelt lányként megettem, de magamtól sokáig nem készítettem. Pontosabban egészen addig, amíg rájöttem, hogyan lesz olyan, ahogy nekem is ízlik. A titok egyszerű: a pirospaprikát mellőzöm, önmagával sűrítem, nem sajnálom belőle a kaprot és jön még néhány csavar.

Hozzávalók:

gyalulni való tök 

újhagyma

őrségi tökmagolaj

friss kapor

tokaji borecet

méz

só,bors

hántolt, pirított tökmag

sűrű, valódi tejföl/tejszín

 

A hagymát megtisztítom, karikára vágom, tökmagolajon megdinsztelem. Átforgatom rajta a tököt, belevágom a megmosott kaprot fűszerollóval. Majd mézzel, borecettel, sóval és borssal ízesítem. Ha a tök megpuhult, akkor belekeverem a tejfölt, kiszedem a főzelék felét és botmixerrel pürésítem. A pürésített részt összekeverem az eredetivel. Pirított tökmaggal tálalom.

Tippek:

A piacokon általában megpucolt, gyalult tök is kapható. Érdemes hozzá külön friss kaprot venni, ha nincs hozzá csomagolva. Ugyanígy mirelit gyalult tökökből is nagy választék van, de a fagyasztott kapornak nincs olyan intenzív íze, ilyenkor mindig vegyetek hozzá friss kaprot. Természetesen, ha nagyobb adagban készítitek, akkor ajánlom, hogy vegyetek egy nagyobb tököt. Pucoljátok meg és gyaluljátok le. a mirelit tököt – követve az egyik utasítást- lobogó, ecetes – nálam fehérborecet- vízben olvasztom fel és készítettem elő, majd leszűröm és megy a tökmagolajban dinsztelt hagymára.

Az eredeti receptet, ami engem is inspirált itt találjátok. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!