Nem igazi a nyár Damniczki fagylaltok nélkül, legalábbis nekem semmiképp sem. A híres fagylaltok visszatértek Budapest belvárosába, mégpedig egy új fagyizóba a Gelateria Pichlerbe. A szicíliai-magyar házaspár által üzemeltetett helyen szicíliai szokás szerint briósban is kínálják a fagylaltot. Ez még nem minden: a feketeszezám fagylalt például olyan népszerű, hogy nemcsak nekem ízlett, hanem az ottjártamkor betérő japán turistáknak és Budapesten élő japán egyetemistáknak is.
Véletlenül lettem figyelmes a Kossuth Lajos utca-Városház utca sarkán található fagyizóra, az első gondolatom az volt, hogy milyen jó kis hely lehet,biztos visszatérő vendég leszek. Hirtelen le sem esett, hogy ez az a hely ahova a néhány nap múlva a sajtókóstolóra is visszatérek, annak ellenére, hogy már előzetesen igent mondtam a meghívásra.
A legjobb: feketeribizlis feketeszezám fagylalt
Az pedig külön öröm volt számomra, hogy a pultban Damniczki Balázs fagylaltjait kínálják. Balázs fagylaltjai ugyanis nemcsak minőségiek, hanem rendkívül kreatívak is. A nagy tudású cukrászmester folyamatosan játszik az ízekkel. A teljes szortiment már hatvan fagylaltból áll, ezek forgó rendszerben jelennek meg a Gelateria pultjában, ahol huszonnégy fagyis tégely fér el.
Fagylalt briósban
A pult választékának felét a tejmentes sorbet–k alkotják, illetve – a laktózmentes választékon túl – cukormentes fagylaltokat szintén találni a kínálatban. A kedvenceim a ribizlivel megbolondított feketeszezám, amely jobban ízlett, mint a Japánban kóstolt gyümölcsmentes változat. A betérő japán vendégek is dicsérték. A top háromba a sós-karamella és sós mogyoró is.
A tölcséren és a poháron kívül briósba is kérhetitek a méretes gombócokat, ugyanis az a tulajdonos Donato Callipo Firenzéből költözött Budapestre. Magyar feleségével közösön nagy örömmel és lelkesedéssel vállalkoztak a fagylaltozón nyitására. A hely nemcsak szezonális lesz, télen előreláthatólag gofrik váltják fel a fagyikat. Még egy kis olasz életérzés, a nyitvatartás hosszabb az átlagosnál, így késő este is fagylaltozhattok.
Donato Callipo és felesége
Jó, ha tudod:
A Damniczki név ismerősen csenghet, hiszen a Damniczki cukrászat 27 éves múlttal rendelkezik, az innen kikerülő termékek különlegesek, egyediek, megtalálhatók rajtuk, bennük a -Balázs speciális látásmódját tükröző – Damniczki-jegyek. Ez nem csak a kompromisszumoktól mentes desszertkészítés és a minőségi alapanyagok kizárólagos alkalmazásának összessége, ennél jóval több: minden egyes süteményben, desszertben, fagylaltban fellelhető az az egyedi hangvétel és merészség, amely jól jellemzi az innovatív cukrászt.
Balázs különleges érzékkel teremt meglepő harmóniákat, műhelyében sorra születnek a hatalmas népszerűségre szert tevő, első hallásra kissé furcsának tűnő, de minden esetben kiegyensúlyozott, harmonikus fagylaltok.
Damniczki Balázs újságírókkal, bloggerekkel a Gelateria Pichlerben
2013-ban a Vörösboros málnát választották az Év Fagylaltjának, 2017-ben ezen a versenyen, a gyömbéres maláta fagylaltjával ezüstérmet nyert Damniczki Balázs. Ugyanebben az évben pedig első helyezést ért el a Carpigiani cég által szervezett Gelato World Tour magyarországi versenyén, ahol a nemzetközi zsűri a fekete teás málnafagylaltját ítélte a legjobbnak.
A fagylaltozó bejárata
1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 4.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: