Gastroréka

Zubrowkás eperleves

“Eperlevest kanalazó angyalok az égben, Tejszínhabos eperleves menta levelével, A nagy fák meg az öregeknél beérik kevéssel.” Ismerős a Kispál és a Borz Eperleves című száma? A szöveg hatására született a kedvenc gyümölcslevesem receptje, amit megbolondítottam lengyel bölényfüves vodkával. Ez az étel az ízpárokról szól, eper-vodka, zubrowka-fahéj, eper-fehércsoki,  amelyek külön-külön és együtt is harmonikusak.

Hozzávalók:

40 dkg eper (nettó, bruttó kb. 1 kg)

1 dl zubrowka (lengyel bölényfüves vodka)

  1 db bio citrom héja

 5 dl tejszín vagy kókusztej

   5-6 evőkanál méz

   1 szál menta

  2 szál citromfű

  1,5 evőkanál étkezési keményítő

  1 teáskanál fahéj

 1 rúd vanília vagy vanília eszencia

Tálaláshoz:

        kókuszos, fehércsokis mandula

         tejszínhab

Elkészítés:

1. Az epret megmosom, szárától és rossz részeitől megszabadítom. Negyedekbe vágom, és egy fazékba helyezem. Meghintem fahéjjal, felöntöm zubrowkával, és elkezdem főzni. Belekapargatom a vaníliarudat.  Hozzáadom a mézet, és felforralom.

2.  Várok, amíg kicsit kihűl, és átöntöm a turmixgépbe. Megmosom a mentát, és a citromfüvet, megtörlöm és a leveleit ollóval összevágom. Magas fokozaton az epret a fűszernövényekkel összeturmixolom.

3. A keményítőt egy evőkanál vízzel és a tejszínnel kézi habverő segítségével csomómentesre keverem. Lassú tűzön kezdem melegíteni. A turmix tartalmát aprólyukú szűrőn átszűrve hozzáadom. Gyakori kevergetés mellett felforralom. Így a leves még jobban besűrűsödik.

4. Kihűtöm, és egy-két órára a hűtőszekrénybe teszem, hogy jéghideg legyen. Kőedénykékbe merem. Mindegyik tányérba teszek egy evőkanál fehércsokis mandulát és tejszínhabrózsákkal tálalom. Mentalevéllel és epergerezdekkel díszítem.

Végül, de nem utolsósorban:

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!