“Eperlevest kanalazó angyalok az égben, Tejszínhabos eperleves menta levelével, A nagy fák meg az öregeknél beérik kevéssel.” Ismerős a Kispál és a Borz Eperleves című száma? A szöveg hatására született a kedvenc gyümölcslevesem receptje, amit megbolondítottam lengyel bölényfüves vodkával. Ez az étel az ízpárokról szól, eper-vodka, zubrowka-fahéj, eper-fehércsoki, amelyek külön-külön és együtt is harmonikusak.
Hozzávalók:
40 dkg eper (nettó, bruttó kb. 1 kg)
1 dl zubrowka (lengyel bölényfüves vodka)
1 db bio citrom héja
5 dl tejszín vagy kókusztej
5-6 evőkanál méz
1 szál menta
2 szál citromfű
1,5 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál fahéj
1 rúd vanília vagy vanília eszencia
Tálaláshoz:
kókuszos, fehércsokis mandula
tejszínhab
Elkészítés:
1. Az epret megmosom, szárától és rossz részeitől megszabadítom. Negyedekbe vágom, és egy fazékba helyezem. Meghintem fahéjjal, felöntöm zubrowkával, és elkezdem főzni. Belekapargatom a vaníliarudat. Hozzáadom a mézet, és felforralom.
2. Várok, amíg kicsit kihűl, és átöntöm a turmixgépbe. Megmosom a mentát, és a citromfüvet, megtörlöm és a leveleit ollóval összevágom. Magas fokozaton az epret a fűszernövényekkel összeturmixolom.
3. A keményítőt egy evőkanál vízzel és a tejszínnel kézi habverő segítségével csomómentesre keverem. Lassú tűzön kezdem melegíteni. A turmix tartalmát aprólyukú szűrőn átszűrve hozzáadom. Gyakori kevergetés mellett felforralom. Így a leves még jobban besűrűsödik.
4. Kihűtöm, és egy-két órára a hűtőszekrénybe teszem, hogy jéghideg legyen. Kőedénykékbe merem. Mindegyik tányérba teszek egy evőkanál fehércsokis mandulát és tejszínhabrózsákkal tálalom. Mentalevéllel és epergerezdekkel díszítem.
Végül, de nem utolsósorban:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: