Gastroréka

Egy tőről fakad – ilyen volt az Apa-fia borest a Jardinetteben

Tudom, hogy elcsépelt, de gyakori az a felfogás miszerint Budán élni kell, Pesten pedig szórakozni. Ezt a véleményt soha nem osztottam, sőt! Szerintem az a jó, ha a város minél több szegletében kínálnak izgalmas gasztro programokat. Éppen ezért nagyon örültem a Jardinette-ben rendezett Apa-Fia borestnek. Ahol nemcsak az étel-ital párosítás volt kiváló, hanem a hangulat is, hiszen a Hernyák sztorik már önmagában jó kedvre derítik az embert.

A Farkasréti temetőnél a sötétben botorkálva még nem is sejtettem, hogy a borest annál is jobb lehet, mint amit gondoltam. A menüsor ígéretesnek tűnt és a Hernyák név is garancia, a reményeim nem voltak alaptalanok. A téliesített, kivilágított pavilon elegáns és  befogadó volt. Kedvelem a vintage-t stílust, így egyből otthon éreztem magam.

Mielőtt elkezdődött volna a vacsora a Jardinette tulajdonosától megtudtuk, hogy a dél-budai hely alapvetően a magyaros ételekre, vasárnapi ebédekre és családi rendezvényekre “szakosodott”. ( Zárójelben semmi retro: a stílus a háborúk előtti és a mai modern konyha ötvözete.) A borvacsorák és a tematikus estek során a séf szabad kezet kap és kedvére alkot. Így történt ez torokoscsütörtökre szervezett boresten is. Minden borhoz egyedi ételt kreált.

Előétel: Citromborsos, mascarponés derelye bazsalikomos redukcióval, maracujás körtemártással.

Ital: Frissen palackozott 2018-as Hernyák Sauvignon Blanc. (Tipp: nyári estékre szeretettel ajánlom.)

Első fogás: Kakukkfüves pisztráng, kardamomos spárga Créme Brulée-vel. (Meglepő, de finom a spárgadesszert.)

Ital: Hernyák Zöldveltelíni 2017. (Ezt a bor könnyen megjegyezhető: címkéjén lila francia buldog díszeleg.)

Második fogás: Fehérmák kéregben sült házinyúl ananászos vajmártásban, mandula párnával. (Bevallom őszintén tíz év gasztro múlt ide vagy oda, fehérmákot most ettem először. Íze a dióhoz hasonló, őshazája Közel-Kelet.)

Ital: Hernyák Chardonnay 2017 (A nyulat nem szeretem, ellenben a Chardonnay-t nagyon. Etyeken vezető fajta. Ráadásul a 2017-es évjárat kilenc hónapot töltött a hordóban.)

Harmadik fogás: Mirinben -rizsbor- érlelt sertésszűz mustos kölessel, zsályás sonkamorzsával.

Ital: Altberg 2015 (Azaz Öreghegy. Két Etyeken domináns fajta a Sauvignon Blanc+Chardonnay házasítása.)

Desszert: Fehér kávétorta Trüffel golyóval, konyakos cseresznye öntettel.

Ital: Hernyák Törkölypárlat (Ez aztán ital a javából. Kilenc évig érlelték ötféle hordóban.)

Fotó: Jardinette Étterem

Balról-jobbra: Hernyák Tomi és Hernyák Laci

Történetek Hernyákéktól:

Miközben ettünk és kóstoltunk a Hernyák “fiúk” kedélyesen mutatták be boraikat. Izgalmasan tálalták a múltjukat, jelenüket és borászatukhoz kapcsolódó emlékeket. Ettől vált igazán bensőségessé az este. A Hernyák gyökerek a Vajdaságba nyúlnak vissza, onnan települt át a család a kilencvenes évek elején. Első birtokukat tizenötezer forintért vették, majd tizenötmillióért adták el. Hasonlóan alakult az Etyeki Pincefesztivál sorsa is, az eleinte családias jellegű rendezvény Rókusfalvi Pál bevonásával a közkedvelt Etyeki Piknikké nőtte ki magát. 

A Hernyák titoknak három fontos alappillére van: az egyik a munka, a másik az önfejlesztés, a harmadik pedig az innováció. Álmaikat valóra váltják, miközben ötvözik a tradíciót a modern technológiával. Apa és fia pedig kiválóan tudnak együtt dolgozni. Amikor Tomi beszállt, még csak 3,5 hektáros volt a birtok, jelenleg pedig 7 hektáron gazdálkodnak.

A jövő pedig kimondottan a pezsgőről fog szólni. Tomi többször volt tanulmányúton Champagne-ban is, az ottani mintát adoptálta az Etyeki-Budai borvidékre. Így született meg az Etyeki Eredetvédett Pezsgő, amelynek egyik titka a két éves palackos erjesztés. A kóstolásra 2021-ig várni kell, de addig is érdemes kilátogatni Hernyákékhoz. Mennyire tiszteletreméltó az apa-fia kapcsolat? Annyira, hogy Hernyák Tomi az unszolások ellenére nem szeretne saját bort, hanem amíg csak lehet az édesapjával szeretne közöset készíteni. Kívánom, hogy adjon nekik sok erőt a Jóisten!

Fotó: Jardinette Étterem

Jardinette rendezvények:

A borestről hazatérve a lépcsőházban a következő gondolat fogalmazódott meg bennem. A Jardinette külön rendezvényei nemcsak azért jók, mert Budán vannak, hanem leginkább azért, mert kulturáltan lehet kikapcsolódni. Nekem speciel harminc alatt is volt erre igényem. Itt nem kell félni attól, hogy a fejed fölött hajítják az angol legénybúcsúsok a széket – saját tapasztalat, nem városi legenda-, vagy törött szilánkok és részeg emberek között kell sasszézni, mint egy nagyobb rendezvény után. A jövőbeli rendezvényeket itt találjátok.

Jó, ha tudod:

Hernyák Birtok
Etyek, Öreghegy présházak
info@hernyak.hu
+36 30 274 8994
http://hernyak.hu/
https://www.facebook.com/hernyakbirtok

Jardinette Étterem
1112 Budapest, Németvölgyi út 136.
ertekesites@jardinette.hu
+36 1 248 1652 
https://www.jardinette.hu
https://www.facebook.com/Jardinette

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!