Gastroréka

A grófok már a spájzban vannak, avagy a Károlyi Gasztro Akadémián jártam

A télben megfáradt lelkemnek kívánni sem tudtam volna jobbat, mint egy egész napos gasztronómia rendezvényt Magyarország egyik legszebb kastélyszállójában. Miként lehet ezt még tetézni? Többek között az olasz gasztronómia jeles képviselőjével: Giannival, a Franciországban nevelkedett Károlyi Angelica grófnővel, kiváló séfekkel, finom fogásokkal, családfakutatásra kialakított könyvtárral, no meg néhány pohár Kreinbacher pezsgővel.

A gróf Károlyi házaspár és az Accent Hotels közös tulajdona a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Hotel & Restaurant
(Fotó: Accent Hotels)

Régi vágyam volt, hogy eljussak a Károlyi Kastély Hotelbe. Anno azért néztem ki magamnak, mert offline szállodaként működött, később pedig a Gasztronómiai Akadémia keltette fel a figyelmemet. Az előző években mindig volt valami, ami miatt nem tudtam elmenni a rendezvényre. Idén viszont végre sikerült! Ha kifogtam volna az aranyhalacskát, akkor sem kívánhattam volna jobbat. Hiszen, ahogy Szent-Györgyi Albert is mondta: “Add meg a testednek, ami a testé, tartsd rendben a lelkedet.”

Az egykori lovarda és mosókonyha épülete hamarosan megújul, wellness központtá alakítják át

Ahogy a kisbuszunk befordult a birtokra, egyből tudtam, hogy jó helyen járunk. Igaz a szökőkút még téli álmát aludta, a természet is épp, hogy kezdet ébredezni, de így lélegzetelállító volt a miliő. A kastélyba lépve Károlyi Angelica grófnő fogadott bennünket. Ugyan a méltóságos asszony blézerén díszelgett a névtábla, de messziről látszott rajta, hogy kék vér csörgedezik az ereiben.

Terített asztal: a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítása

A grófnővel azonnal szóba elegyedtem, hiszen kíváncsi voltam, hogy mi lett az egyik általam is ismert rokonával. Kiderült, hogy a Párizsban élő kuzin néhány éve meghalt. Mindenesetre szívesen őrzöm emlékeiben a gróf úrhoz kapcsolódó anekdotáimat.

Antréként a bejárat melletti szalonban a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítását néztük meg. Azt hiszem, ha csak annyit mondok, hogy a fodrászom porcelános lányként becéz, akkor ez mindent elárul a porcelánokhoz való kötődésemről.

Gasztrocsapat: Gianni és a séfek (Fotó: Accent Hotels)

Majd a pincébe kialakított gasztroközpont felé vettük az irányt. Itt aztán tényleg kiszakadtunk a virtuális térből, ugyanis az épület ezen részén már nincs térerő. Kizárólag az ízekre és az új élményekre koncentrálhattunk.

A Károlyi Gasztro Akadémiához fontos adalék, hogy a két napos rendezvény nyitónapját a fiataloknak szentelte, ahol a szakma diákjaié volt a főszerep. Az interaktív főzőműsorok során neves séfektől tanulhatták el a szakma rejtelmeit, miközben megismerkedhettek a legújabb innovatív konyhatechnológiákkal, illetve betekintést nyerhettek a hazai, kiemelkedő minőségű alapanyagok világába.

Eredeti francia péksütemények, minőségi vajból és lisztből. Fagyasztva szállítják Magyarországra.

A rendezvény második napja pedig nemcsak számunkra, hanem a nagyközönség számára is szabadon látogatható volt. Az  ünnepi megnyitón az akadémia egyik házigazdája, Gianni Annoni a következő szavakkal köszöntött bennünket:

„Bár a konyha nyelve francia, azért mi olaszok is hozzátettük a magunkét. De ne feledjük, hogy minden a hölgyektől indul!” – utalva ezzel Medici Katalin gasztrotörténeti jelentőségére.

Gianni frappáns nyitóbeszédében röviden ismertette a kastély történetét, amely egészen a 19. század közepéig nyúlik vissza.

Séfek munkában. A miniatűr partifalatokat meg is kóstolhattuk. A lazacos és a kacsamájas osztatlan sikert aratott. (Fotó: Accent Hotels)

A főzőshow az Art Hotel Szeged Sanzon éttermének konyhafőnökével, Goda Gáborral indult, aki a szegedi halászlé rejtelmeibe vezette be minket. Őt követte Pauer Péter, a Gotthard Hotel Executive Chef-je, végezetül pedig Csécsényi Zoltán, a Bonvital Hévíz Executive Chef-je zárta a gasztro barangolást. Az akadémia megálmodója és szakmai házigazdája Varga Gergely, a Károlyi – Kastély Hotel & Restaurant executive Chef-je immár harmadik éve tökéletesíti és színesíti a rendezvényt.

A bemutatókat mini piac kísérte. A kastély beszállítói és partnerei mutatták be portékáikat. Kedvencem a Bridor de France által forgalmazott vajas madeleine, a Csurgódombi Sajtkonyha kézműves sajtjai, a Kreinbacher Birtok pezsgői és Cornus Pálinkaház málnapálinkája volt.

A főzőshow-k szünetében svédasztalos ebéd várt ránk. A kínálatban szintén a magyar és a francia konyha ételei domináltak.

Az ebéd tálalva. Előétel és desszertek. A szilvás és a csokis pite gyorsan elfogyott.

A színpadi programok után levezetésként a székesfehérvári Primavera Kórus jótékonysági koncertje következett, melynek bevételeit az Önkéntes Központ Alapítvány „Idősek Barátai” programjának finanszírozására ajánlották fel. A hangverseny teltházas volt.

Ezután felkerekedtünk, hogy megkeressük Viktort, a kastély szellemét. A ház ugyanis múzeumként is funkcionál. Kedves idegenvezetőnk segítségével végigjártuk a szalonokat, megismertük az egykori báltermet, megtudtuk, hogy komoly, családfakutatásra is alkalmas könyvtárat alakítottak ki. A gyűjtemény egy része csak kutatói engedéllyel látogatható, a galériára titkos ajtón keresztül vezet az út.

A kastélyhotel kedvelt esküvői helyszín. Jövet-menet csipegettünk a süteményekből.

Az egykori teraszos bálterem, ahol ezúttal a Magyar Vendéglátóipari Múzeum fotókiállítása volt.

Mosdó. A stílus a grófnő kifinomult ízlését dicséri.

A misszió:

Az elmúlt évek sikereit látva, a Károlyi grófi család és az Accent Hotels által létrehozott Károlyi Gasztro Akadémia töretlen lelkesedéssel halad célja megvalósítása felé: egy olyan oktatási központ létrehozása felé, amely korosztályi megkötés nélkül minden érdeklődőt szívesen fogad és megismertet többek között a gasztronómia tudományával, és annak innovatív megoldásaival.

A magyar és a francia konyhaművészet összehozásán felül természetesen az akadémia szívügye a fiatalok motiválása, inspirálása a vendéglátó szakma iránt – melyek együttesen előmozdíthatják a magyar gasztronómia továbbfejlődését és nemzetközi sikereit. Az akadémiát színes programjai, neves meghívott vendégei, baráti légköre és lenyűgöző elhelyezkedése egyedülállóvá teszi az országban.

Több családfa is található a kastélyban, ez a legszebb.

További hasznos információkat a kastély weboldalán és Facebook-oldalán találtok.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!