Hasonló levest anno egy étteremben ettem, azóta itthon is szívesen főzöm. Legyen valami csavar mangalicával és fürjtojással készítem . A magyar gasztronómia legendás alakja, Dobos C. József szerint, ha a háziasszony nem kínál desszertet az étkezés végén, az indolenciára, vagyis nemtörődömségre, hanyagságra vall. Ezt a megállapítást mindig szem előtt tartom. Ilyen tartalmas leves után nem is kell más, csak valami laktató desszert.
Hozzávalók 4-6 személyre:
3 db nagy burgonya
3-4 szál sárgarépa
2 nagyobb szál fehérrépa
½ fej karalábé
½ fej zellergumó
2 db közepes vöröshagyma
35 dkg füstölt mangalica oldalas
3-4 nagyobb fej gomba
1 mokkáskanál só
1/2 mokkáskanál őrölt bors
1 teáskanál tárkony
1 mokkáskanál majoranna
1 db babérlevél
2 duci gerezd fokhagyma
olaj
12 db fürjtojás
Csipetkéhez:
1 tojás
petrezselyem
só
liszt
Tálaláshoz:
kenyér
petrezselyem
(A fotó még az első blogomból való, érdemes lenen újat készíteni 🙂 )
A zöldségeket megpucoljuk. A vöröshagymát apróra, a burgonyát kockára, a répákat karikára vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a kalapját és a szárát is felaprítjuk. Az oldalast 6 egyenlő darabra vágjuk fel.
5 literes lábasban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, és megforgatjuk a zöldségeket, elhelyezzük rajta az oldalas darabokat és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a karalábét és a zellert, valamint a pucolt fokhagymákat. Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, tárkonnyal, babérlevéllel.(Időközben pótoljuk az elfőtt vízmennyiséget.)
Ha megfőtt a hús, és megpuhultak a zöldségek, a zellert, karalábét kivesszük belőle. Egy tojásból, apróra vágott petrezselyemmel, csipet sóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz, csipetkét gyúrunk, és a levesbe szaggatjuk. Utána egyesével beleütjük a tojásokat úgy, hogy fehérjeburokban legyen a sárgája a végén, mint az erőlevesnél.
A csipetke és a tojás pár perc alatt megfő.
Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és kenyeret kínálunk mellé.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: