Gastroréka

Bakonyi haramialeves fürtojással

Hasonló levest anno egy étteremben ettem, azóta itthon is szívesen főzöm. Legyen valami csavar mangalicával és fürjtojással készítem . A magyar gasztronómia legendás alakja, Dobos C. József szerint, ha a háziasszony nem kínál desszertet az étkezés végén, az indolenciára, vagyis nemtörődömségre, hanyagságra vall. Ezt a megállapítást mindig szem előtt tartom. Ilyen tartalmas leves után nem is kell más, csak valami laktató desszert.

Hozzávalók 4-6 személyre:

3 db nagy burgonya

3-4 szál sárgarépa

2 nagyobb szál fehérrépa

½ fej karalábé

½  fej zellergumó

2 db közepes vöröshagyma

35 dkg füstölt mangalica oldalas

3-4 nagyobb fej gomba

1 mokkáskanál só

1/2 mokkáskanál őrölt bors

1 teáskanál tárkony

1 mokkáskanál majoranna

1 db babérlevél

2 duci gerezd fokhagyma

olaj

12 db fürjtojás

 

Csipetkéhez:

1 tojás

petrezselyem

 só

liszt

 

Tálaláshoz:

kenyér

 petrezselyem 

 

(A fotó még az első blogomból való, érdemes lenen újat készíteni 🙂 )

 

A zöldségeket megpucoljuk. A vöröshagymát apróra, a burgonyát kockára, a répákat karikára vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a kalapját és a szárát is felaprítjuk. Az oldalast 6 egyenlő darabra vágjuk fel.

 

5 literes lábasban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, és megforgatjuk a zöldségeket, elhelyezzük rajta az oldalas darabokat és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a karalábét és a zellert, valamint a pucolt fokhagymákat. Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, tárkonnyal, babérlevéllel.(Időközben pótoljuk az elfőtt vízmennyiséget.)

 

Ha megfőtt a hús, és megpuhultak a zöldségek, a zellert, karalábét kivesszük belőle. Egy tojásból, apróra vágott petrezselyemmel, csipet sóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz, csipetkét gyúrunk, és a levesbe szaggatjuk. Utána egyesével beleütjük a tojásokat úgy, hogy fehérjeburokban legyen a sárgája a végén, mint az erőlevesnél.

 

A csipetke és a tojás pár perc alatt megfő.

 

Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és kenyeret kínálunk mellé.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!