Gastroréka

Szerencsegombák franciasálátval

A szilveszteri asztalon jól mutatnak a vidám, tojásból készült szerencsegombák. Igazi retrofogás, én is anyukámtól tanultam.  Pont ezért szerethető, az alapanyagok pedig könnyen beszerezhetőek. A töltött tojásokat önmagában is lehet készíteni, de franciasalátával még jobb.

Hozzávalók 10 db “gombához”:

10 db tojás

5 db közepes méretű paradicsom

2 evőkanál tejföl

3 evőkanál mustár

kis csokor snidling

só, bors

Díszítéshez:

krémsajt vagy tubusos majonéz

A franciasalátához:

                                                  75 dkg mirelit franciasaláta alap (sárgarépa, borsó, kukorica, burgonya)

5 dkg dió

5-6 db csemegeuborka

1 db alma
1 evőkanál mustár
20 dkg minőségi salátamajonéz

só, bors

 

 

A saláta elkészítése:

A mirelit salátaalapot még fagyos állapotban forrásban lévő, sós vízbe öntjük és roppanósra főzzük, majd leszűrjük. Ízlés szerint adjunk hozzá tisztított dióbelet, meghámozott, kockára vágott almát és pár darab karikára vágott csemegeuborkát. A majonézt a sóval, borssal, mustárral keverjük össze és öntsük a zöldségekre. A salátát egy nagy tányéron tálaljuk.

 

A tojások elkészítése:

A tojásokat megmossuk, keményre főzzük. Ha kihűl, megpucoljuk.  Levágjuk a tojások talpait és óvatosan kiszedjük a sárgáját. A tojássárgákat villával összetörjük és elkeverjük a tejföllel. Ízesítjük mustárral, megmosott és apróra vágott snidlinggel, sóval, borssal. A levágott tojásfehérjéket apróra vágjuk, hozzáadjuk a tojáskrémhez és a simára kevert krémet visszatöltjük a tojásokba. A maradék krémet pedig szendvicsekhez kínáljuk. A töltött tojásokat a salátaágyra állítjuk. A paradicsomokat megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk és kikanalazzuk a belsejét. A paradicsomkalapokat a tojásokra tesszük és fogpiszkáló segítségével kémsajttal vagy tubusos majonézzel pöttyözzük a kalapokat.

Tippek:

  • A mirelit franciasalátaalapból többféle létezik. Van olyan amiben például nincs kukorica vagy burgonya. Értelemszerűen ezeket akkor pótoljuk.
  • A nyers tojásból készült majonézt nagyon könnyű házilag elkészíteni, de többször kaptam gyomorrontást ezektől, azért szoktam boltit használni. Otthon is készíthető főzött változat, amit szeretnék kikísérletezni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!