Az északi népek kedvelt karácsonyi étele a tejberizs, amit országonként máshogy készítenek. A dán és finn változatban az a közös, hogy egy egész szem mandulát rejtenek az ételbe, aki megtalálja ajándékot kap. Hasonló szokás a franciáknál, hogy a vízkeresztkor sütött tortába bábut rejtenek, vagy egykor Magyarországon a pogácsába pénzt sütöttek. Az étel nem játék, de vannak kivételek!
Hozzávalók:
1 liter tej
1 bögre kerekszemű rizs
5 dkg durvára darált mandula
1 szem egész mandula
5 dkg mazsola
1 evőkanál kókuszreszelék
1 db kezeletlen héjú citrom héja
1-2 evőkanál rum
1 szál vaníliarúd vagy egy teáskanál vaníliaesszencia
2-3 evőkanál méz
2 dl habtejszín
A tejet vaníliarúddal vagy esszenciával és a reszelt citromhéjjal felforraljuk. Hozzáöntjük a rizst és takarékon főzzük tovább. A rizs gyorsan megpuhul, mindössze bő negyedóra kell neki. Folyamatosan kevergetjük, amíg jól megszívta magát. Egy lefedhető műanyag edénykébe beletesszük a mazsolát, felöntjük rummal, majd pár percre betesszük a mikrohullámú sütőbe. A rumos mazsolát és a kókuszreszeléket a rizshez adjuk, majd belekeverjük a mandulákat. Mézzel ízestjük, ami a meleg rizsben könnyen elolvad és szépen eloszlik. Miután a rizs kezd kihűlni, felverjük a tejszínt, és óvatosan beleforgatjuk a rizsbe. Végül a hűtőbe tesszük és várunk minimum egy-két órát, de jobb esetben egy éjszakát, amíg az ízek teljesen összeérnek. Ízlés szerint cseresznyeöntettel, kompóttal vagy fahéjas cukorral tálaljuk.
Fontos: a tradicionális dán tejberizsben nincsen mazsola, kókusz és méz. A cseresznyeszósz pedig elengedhetetlen. Ezek az én módosításaim, variáld kedvedre!
Tippek: