Gastroréka

Játékos étel: karácsonyi tejberizs

Az északi népek kedvelt karácsonyi étele a tejberizs, amit országonként máshogy készítenek. A dán és finn változatban az a közös, hogy egy egész szem mandulát rejtenek az ételbe, aki megtalálja ajándékot kap. Hasonló szokás a franciáknál, hogy a vízkeresztkor sütött tortába bábut rejtenek, vagy egykor Magyarországon a pogácsába pénzt sütöttek. Az étel nem játék, de vannak kivételek! 

Hozzávalók: 

 
1 liter tej

1 bögre kerekszemű rizs

5 dkg durvára darált mandula

1 szem egész mandula

 5 dkg mazsola

1 evőkanál kókuszreszelék

1 db kezeletlen héjú citrom héja

1-2 evőkanál rum

1 szál vaníliarúd vagy egy teáskanál vaníliaesszencia

2-3 evőkanál méz

2 dl habtejszín

A tejet vaníliarúddal vagy esszenciával és a reszelt citromhéjjal felforraljuk. Hozzáöntjük a rizst és takarékon főzzük tovább. A rizs gyorsan megpuhul, mindössze bő negyedóra kell neki. Folyamatosan kevergetjük, amíg jól megszívta magát. Egy lefedhető műanyag edénykébe beletesszük a mazsolát, felöntjük rummal, majd pár percre betesszük a mikrohullámú sütőbe. A rumos mazsolát és a kókuszreszeléket a rizshez adjuk, majd belekeverjük a mandulákat. Mézzel ízestjük, ami a meleg rizsben könnyen elolvad és szépen eloszlik. Miután a rizs kezd kihűlni, felverjük a tejszínt, és óvatosan beleforgatjuk a rizsbe. Végül a hűtőbe tesszük és várunk minimum egy-két órát, de jobb esetben egy éjszakát, amíg az ízek teljesen összeérnek. Ízlés szerint cseresznyeöntettel, kompóttal vagy fahéjas cukorral tálaljuk.

Fontos: a tradicionális dán tejberizsben nincsen mazsola, kókusz és méz. A cseresznyeszósz pedig elengedhetetlen. Ezek az én módosításaim, variáld kedvedre! 

 

Tippek: 

  • Rum helyett használhatsz rumaromát is!
  • A vaníliaesszenciát házilag készítettem tiszta szeszből és vaníliarúdból. (Gasztroajándéknak is kiváló.)
  • Sokkal finomabb, ha egy éjszaka áll a hűtőben, ahogy olvastam a dánok is így csinálják. Ők frissen keverik bele a mandulát.
  • Desszertekhez szívesen használok olasz rizst.

Fotók: Huszár Boglárka

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!