A karácsonyi étkezésnek (sem) az a lényege, hogy megterhelje a gyomrunkat. A lazacot zsemlemorzsa helyett a japán kenyérmorzsába, pankoba forgattam, ami kevesebb zsiradékot vesz fel a külseje mégis ropogós. A burgonyasalátát pedig szőlőmagolajjal és borecettel bolondítottam meg.
Hozzávalók a lazachoz:
80 dkg vadvízi lazac
liszt
2 db „M”-es méretű tojás
panko morzsa
5 dkg reszelt parmezán
5 dl napraforgó olaj
só, bors
Hozzávalók a salátához:
40 dkg brokkoli
60 dkg burgonya
5 dkg egész dió
kis csokor friss snidling
12 evőkanál szőlőmagolaj
4 evőkanál tárkonyos borecet
citromos só
frissen őrölt tarka bors
A lazac elkészítése:
Ha mirelit lazacot használunk, akkor megvárjuk, amíg a lazac felenged. Panírozás előtt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lazac darabokat vékonyan beleforgatjuk a lisztbe, majd a felvert tojásba mártjuk és végül a parmezánnal összekevert pankoba. Forró olajban aranybarnára sütjük mind a két oldalát és papírtörlővel bélelt tányéron lecsepegtetjük.
A saláta elkészítése:
A burgonyát alaposan megmossuk, a brokkolit rózsáira szedjük. A burgonyát héjában megfőzhetjük, mert utána könnyebb pucolni. A brokkoli pedig sós, lobogó vízben viszonylag gyorsan megpuhul. (Egyiknél sem az a cél, hogy pépes legyen.) A főtt burgonyának lehúzzuk a héját és karikára vágjuk. Egy salátástálba tesszük a főtt zöldségeket. Az olajat a borecettel és a fűszerekkel összekeverjük, és a zöldségeket leöntjük a keverékkel. A salátát megszórjuk dióval és apróra vágott snidlinggel, lazán összeforgatjuk.
A lazacot és a salátát együtt tálaljuk. A lazac frissen, a sütés után a legfinomabb.
Tipp: a panko morzsa nagyobb élelmiszerüzletekben és kulináris boltokban, webáruházakban kapható. Otthon is készíthetünk hasonlót. A kenyérről távolítsuk el a héját és alacsony hőfokon sütőben szárítsuk meg, majd reszeljük le vagy aprítógéppel dolgozzuk szilánkosra. Fontos, hogy nagyobb, durvább szerkezetű morzsát kapjunk, ne finomra daráltat. A szőlőmagolaj helyett használhatunk extra szűz olívaolajat, a tárkonyos borecet helyett pedig fehérborecetet, a citromos só helyett pedig tengeri sót vagy kősót.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: