Gastroréka

Lazac parmezános bundában, brokkolis burgonyasalátával

A karácsonyi étkezésnek (sem) az a lényege, hogy megterhelje a gyomrunkat. A lazacot zsemlemorzsa helyett a japán kenyérmorzsába, pankoba forgattam, ami kevesebb zsiradékot vesz fel a külseje mégis ropogós. A burgonyasalátát pedig szőlőmagolajjal és borecettel bolondítottam meg.

Hozzávalók a lazachoz:

80 dkg vadvízi lazac

liszt

2 db „M”-es méretű tojás

panko morzsa

5 dkg reszelt parmezán

5 dl napraforgó olaj

só, bors

Hozzávalók a salátához:

40 dkg brokkoli

60 dkg burgonya

5 dkg egész dió

kis csokor friss snidling

12 evőkanál szőlőmagolaj

4 evőkanál tárkonyos borecet

citromos só

frissen őrölt tarka bors

 

A lazac elkészítése:

Ha mirelit lazacot használunk, akkor megvárjuk, amíg a lazac felenged. Panírozás előtt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lazac darabokat vékonyan beleforgatjuk a lisztbe, majd a felvert tojásba mártjuk és végül a parmezánnal összekevert pankoba. Forró olajban aranybarnára sütjük mind a két oldalát és papírtörlővel bélelt tányéron lecsepegtetjük.

A saláta elkészítése:

A burgonyát alaposan megmossuk, a brokkolit rózsáira szedjük. A burgonyát héjában megfőzhetjük, mert utána könnyebb pucolni. A brokkoli pedig sós, lobogó vízben viszonylag gyorsan megpuhul. (Egyiknél sem az a cél, hogy pépes legyen.) A főtt burgonyának lehúzzuk a héját és karikára vágjuk. Egy salátástálba tesszük a főtt zöldségeket. Az olajat a borecettel és a fűszerekkel összekeverjük, és a zöldségeket leöntjük a keverékkel. A salátát megszórjuk dióval és apróra vágott snidlinggel, lazán összeforgatjuk.

A lazacot és a salátát együtt tálaljuk. A lazac frissen, a sütés után a legfinomabb.

Tipp: a panko morzsa nagyobb élelmiszerüzletekben és kulináris boltokban, webáruházakban kapható. Otthon is készíthetünk hasonlót. A kenyérről távolítsuk el a héját és alacsony hőfokon sütőben szárítsuk meg, majd reszeljük le vagy aprítógéppel dolgozzuk szilánkosra. Fontos, hogy nagyobb, durvább szerkezetű morzsát kapjunk, ne finomra daráltat. A szőlőmagolaj helyett használhatunk extra szűz olívaolajat, a tárkonyos borecet helyett pedig fehérborecetet, a citromos só helyett pedig tengeri sót vagy kősót.

Fotók: Huszár Boglárka

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!