Linzerkarika, non plus ultra, zserbó, mézes puszedli – néhány olyan sütemény, amely számomra a karácsonyt jelenti. Bernáth József legújabb szakácskönyvébe az anyukájától és a nagymamáitól tanult süteményeket adja közre, hasznos tippekkel és praktikákkal megspékelve. A nosztalgiázás garantált.
Emlékszem anno a kilencvenes évek végén milyen nagy szó volt számomra, hogy eredeti amerikai, csokoládédarabos kekszet – chocolate chip cookies – kóstoltam, sőt próbáltam reprezentálni is. Mostanra pedig megfordult a helyzet, lassan az a kuriózum, ha non plus ultrával vagy mézes bélessel találkozom.
Bernáth József pedig arra vállalkozott, hogy ezeket a szerethető, több generációt összekötő ízeket népszerűsítse. Nemcsak egyszerű receptleírásokról van szó szép képekkel illusztrálva, hanem útmutatásról, ahogy azt egy családtagunk is tenné. Így egy teljesen kezdő is elkészítheti azt a piskótatekercset, amelyet a nagymamája, dédmamája sütött. Ráadásul a szerző kizárólag olyan alapanyagokat használ, amelyek könnyen beszerezhetőek. Sőt, a vaníliás cukortól, margarintól és a rumaromától sem riad vissza. Az ismert séf mindjárt az előszóban kivédi az esetleges támadásokat, leírja, hogy bizonyos recepteknél azért ragaszkodik ezen alapanyagokhoz, mert gyerekkorában ezt szokta meg, számára így autentikus.
Igaz azon már lehet vitatkozni, hogy az üdítős szelet Fantával vagy Mirindával, netalántán jaffa szörppel készüljön. Hasonlóképp előfordulhat, hogy egy-egy desszertnek több elnevezése is elterjedt.
Nomen est omen, ezt a kiadványt nem lehet emlékek felidézése nélkül fellapozni, erre már a könyvbemutatón rájöttünk. Most sem állhatom meg családi anekdota nélkül. Régi szenvedélyem a családfakutatás, de ezáltal nemcsak én találtam rá távoli rokonokra, hanem a hasonló érdeklődésűek engem is megtaláltak. Legjobban a kedves, jól szituált, idős, budai házaspárnak örültem. Robi bácsi és Éva néni a budapesti telefonkönyvben bukkant édesanyám nevére. Attól kezdve, hogy felvették velünk a kapcsolatot minden évben házi süteménycsomaggal ajándékoztak meg bennünket karácsonyra. Ezt a hagyományt Éva néni akkor is folytatta, miután az ura – akivel hatvan évig voltak házassok- befejezte földi életútját. A süteményválogatásból a kedvencem rendszerint a non plus ultra volt, azokat mindig gyorsan kihalásztam. A tojáshab miatt könnyen törik, de a morzsáját is megettem.
Non plus ultra
Hozzávalók 40-50 darabhoz:
A tésztához:
200 gramm finomliszt
40 gramm porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet finom só
120 gramm vaj vagy margarin
1 db tojássárgája
A habhoz:
70 gramm porcukor
1 db tojásfehérje
1/2 kávéskanál citromlé
A töltelékhez:
85 gramm sárgabaracklekvár
A lisztet, a 40 gramm porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy nagyobb tálban összekeverjük, majd belemorzsoljuk a zsiradékot. Ha kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tojássárgáját, és tempósan addig dolgozzuk, míg összeáll egy gombóccá. Ezután frissen tartó fóliába tekerjük, és legalább 15 percet pihentetjük a hűtőben.
Amíg a tészta hűl, keverjük ki a habot. Nagyon fontos, hogy ehhez kézi habverőt használjunk, ne gépit! A tésztából megmaradt tojásfejéhez adjuk hozzá a 70 g porcukor felét, és legalább 5 percig folyamatosan keverjük a habverővel, egy irányba. Amikor kezd kifehérdeni, adjuk hozzá a maradék porcukrot és a citromlevet, és még legalább 10 percig folytassuk a keverést. Akkor jó a hab, amikor már megáll a habverőn, de ha kikanalazzuk, enyhén elterül, nem marad csúcsos. A kész habot habzsákba töltjük.
A tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, és egy 2,5-3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztakarikákat, és habzsákból annyi habot nyomunk rájuk, hogy a hab széle és a tészta pereme között maradjon 3-5 mm távolság. Sütés előtt 10-15 percig pihentessük a süteményünket szobahőmérsékleten, hogy a hab sülés közben ne repedjen meg. Pihentetés után 170 C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt sütjük készre.
Megvárjuk, amíg a habos tésztakorongok kihűlnek, majd kettesével, baracklekvárral összeragasztjuk.
Jó, ha tudod:
- A könyv keménykötésű, 54 sós és édes sütemény receptjét tartalmazza.
- A képek mellett grafikákkal illusztrált.
- A könyv bolti ára 5490 forint, de a Boook Kiadótól 4390 forintért megrendelheted.
- Fotók: Szendeff Lőrinc
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: