Gastroréka

Chilis-fahéjas sült tök és fűszeres tökmag

A sütőtökkel felnőtt koromban találtunk újra egymással. A titok egyszerű volt, megtanultam úgy készíteni, ahogy nekem ízlik. Ráadásul arra is rájöttem, hogy tök és tök között nagy különbség van. Általában hokkaido tököt használok, mert kicsi, finom és a héja is ehető.

Hozzávalók:

A sült tökhöz:

2 db hokkaido tök

8 db kicsi peperoncino

16 db zsályalevél

tengeri só

színes tört bors

8 db fahéjrúd darab

olívaolaj

A tökmaghoz:

tökmag

2 evőkanál olívaolaj

őrölt pirospaprika vagy chili

tengeri só

színes tört bors 

 

A tököket megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk, kiszedjük a magokat. A fél darabokat negyedeljük. Minden szeletre teszünk egy darab paprikát, két darab zsályalevelet, sózzuk, borsozzuk és arányosan eloszlatjuk rajta a fahéjrúd darabokat. Megkenjük olívaolajjal a fűszeres tökszeleteket és egyesével alufóliába csomagoljuk mindegyiket. Előmelegített 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük. (A hokkaido tök viszonylag gyorsan sül.) Evés előtt a fahéjdarabokat és a paprikadarabokat leszedjük róla. Önállóan is finom, de lehet köret is.

 

A tökmagokat külön sütjük meg, azért, hogy ne égjenek meg. Száraz serpenyőben felmelegítünk két evőkanál olívaolajat. A paprikát vagy a chillit összekeverjük sóval, borssal és beleforgatjuk a tökmagot. (Nem egyszerű, de próbáljuk leszedni a tök húsát a tökmagról.) Pár perc alatt ropogósra sütjük a fűszeres magocskákat. Kiváló nasi, de lehet levesfeltét is.

Jó, ha tudod:

  • Ha az erősebb chilit szereted, akkor válaszd azt!
  • Rendkívül egyszerű sütőm van, ezért nem tudok pontos hőfokot írni.
  • A megmaradt tököt levesnek is elkészítheted. Szerintem finomabb is, ha előtt megsütjük.
  • A fahéjnak csodálatos illata van, miközben sül.

Fotó: Huszár Boglárka

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tóbiás Sebaj says:

    Csak nem volt még Dér ami megcsípje mert akkor az igazi…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!