A sütőtökkel felnőtt koromban találtunk újra egymással. A titok egyszerű volt, megtanultam úgy készíteni, ahogy nekem ízlik. Ráadásul arra is rájöttem, hogy tök és tök között nagy különbség van. Általában hokkaido tököt használok, mert kicsi, finom és a héja is ehető.
Hozzávalók:
A sült tökhöz:
2 db hokkaido tök
8 db kicsi peperoncino
16 db zsályalevél
tengeri só
színes tört bors
8 db fahéjrúd darab
olívaolaj
A tökmaghoz:
tökmag
2 evőkanál olívaolaj
őrölt pirospaprika vagy chili
tengeri só
színes tört bors
A tököket megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk, kiszedjük a magokat. A fél darabokat negyedeljük. Minden szeletre teszünk egy darab paprikát, két darab zsályalevelet, sózzuk, borsozzuk és arányosan eloszlatjuk rajta a fahéjrúd darabokat. Megkenjük olívaolajjal a fűszeres tökszeleteket és egyesével alufóliába csomagoljuk mindegyiket. Előmelegített 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük. (A hokkaido tök viszonylag gyorsan sül.) Evés előtt a fahéjdarabokat és a paprikadarabokat leszedjük róla. Önállóan is finom, de lehet köret is.
A tökmagokat külön sütjük meg, azért, hogy ne égjenek meg. Száraz serpenyőben felmelegítünk két evőkanál olívaolajat. A paprikát vagy a chillit összekeverjük sóval, borssal és beleforgatjuk a tökmagot. (Nem egyszerű, de próbáljuk leszedni a tök húsát a tökmagról.) Pár perc alatt ropogósra sütjük a fűszeres magocskákat. Kiváló nasi, de lehet levesfeltét is.
Jó, ha tudod:
- Ha az erősebb chilit szereted, akkor válaszd azt!
- Rendkívül egyszerű sütőm van, ezért nem tudok pontos hőfokot írni.
- A megmaradt tököt levesnek is elkészítheted. Szerintem finomabb is, ha előtt megsütjük.
- A fahéjnak csodálatos illata van, miközben sül.
Fotó: Huszár Boglárka
Csak nem volt még Dér ami megcsípje mert akkor az igazi…