Nem a legdrágább bor a legjobb, avagy vakkóstolás Kamocsayval a Fészekben

Nem minden arany, ami fénylik. Lehet, hogy elcsépelt ez a közmondás, de igaz a borokra is. A Hilltop Neszmély által szervezett rendkívüli borkóstolón vettem részt a zánkai Fészekben. A csodálatos őszi idő és a négyfogásos ebéd már csak hab volt a tortán.

Kamocsay Ákos

A vakkóstoló mindig izgalmas és őszinte. Ráadásul igazi kaland, főleg ha a környezet és a társaság is kellemes. A Hilltop Neszmély Zrt. vezetősége és borászai rendszeresen tartanak maguknak ilyen teszteket, de most úgy gondolták, hogy bővítik a kört. Gasztronómiai és boros újságírókat, bloggereket hívtak a Fészekbe.

Gyimesi Zsuzsa és Csíki Sándor

A porondmester Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza volt A kóstolt fajták pedig:  Irsai Olivér, fehér cuvée, chardonnay. Mindegyikből hat tétel. A gyakorlatban pedig úgy működött, hogy kaptunk papírt, tollat, hat poharat, vizet, köpőcsészét és következett az illatolás, kóstolás, köpés, visszakóstolás. Arra is volt lehetőség, hogy megvitassuk az asztaltársainkkal az eredményeket. Egyénileg rangsort állítottunk, majd azok a borok lettek a nyertesek, amelyek a legtöbb embernél első helyen szerepeltek. 

Az alábbi borokat kóstoltuk:

Irsai

Dubicz Mátrai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 12% 750 Ml

1250

Irsai

Nyakas Budai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 11,5% 750 ML

1250

Irsai

Hilltop Neszmély Irsai Olivér 0,75L

1190

Irsai

Frittmann Irsai Olivér 2017

1499

Irsai

Szőke Irsai Olivér 2017 Mátra 0,75 L

1729

Irsai

Veszprémi Irsai Olivér 2017 Balatonboglár 0,75 L

1420

Irsai

Bujdosó Balatonboglári Kapitány 2017

1235

Cuvée

Nyakas Aligvárom Száraz Fehérbor 12% 750 Ml

1250

Cuvée

Kamocsay Prémium Ihlet

1490

Cuvée

Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2016 Somló 0,75

2970

Cuvée

Gilvesy Bohém Cuvée 2017 Balaton 0,75

1910

Cuvée

Orsolya Abrakadabra Cuvée

2520

Cuvée

Villa Tolnay Mozaik SB-CH 2016 Balaton

2890

Chardonnay

Béla és Bandi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L

2280

Chardonnay

Légli Chardonnay Száraz Fehérbor 14% 0,75 L

2550

Chardonnay

Jásdi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L

1640

Chardonnay

Kamocsay Prémium Chardonnay

1490

Chardonnay

Nyakas Budai Chardonnay Száraz Fehérbor 12% 750 Ml

1250

Chardonnay

Pátzay Prémium Chardonnay 2017

3490

Elmélyülten kóstolunk Mirellel

A legjobb borok:

Chardonnay és a Balaton

A legjobb ár-érték arány:

Kamocsay Ákos a kóstoló végén nemcsak azt árulta el, hogy  mi lapul a fekete posztóval letakart palack mögött, hanem a borok jelenlegi kiskereskedelmi árát is megosztotta velünk. E téren toronymagasan verte a Hilltop és Kamocsay Prémium a többit.

A Fészek rendkívül otthonos

A borok meghozták az étvágyunkat. A négyfogásos ebédről a Fészek étterem séfje: Plangár Sándor és csapata gondoskodott. A hangsúly a lokális és szezonális alapanyagokon volt. 

Kacsamáj vörösboros zselével, lilahagyma lekvárral

 Fácán erőleves, fácános raviolival és fürjtojással

Kacsacomb lilakáposztával, birspürével, szilvás krumplikrokettel és házi fügelekvárral

Túrós rétes borsodóval

Gesztenyepüré

Na és a Fészek

A Balaton-parttól 100 méterre elhelyezkedő étterem&hotel szezonálisan működik, húsvéttól-halottak napjáig tartanak nyitva. Kívül-belül domináns a balatoni kék. Az étterem tágas teraszáról és a szobákból csodálátos kilátás nyílik a tóra. Érthető módon strandruhában nem szabad betérni, de a finom falatokért érdemes felöltözni.

Az irány pont az, amit én is vallok: helyi és évszakhoz igazodó ételek. Mennyire házi a házi? Abszolút! Az ebédnél mi például Keresztúry Évának, a tulajdonosnak a fügelekvárját kóstoltuk. Semmi lehúzás, semmi retro, ez bizony az az európai színvonal, amit minden balatoni helynek (is) képviselnie kellene.

Fotók: 1,2,4,10-es fénykép Deák Nikolett (Hilltop), a többi saját.

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »