Nem minden arany, ami fénylik. Lehet, hogy elcsépelt ez a közmondás, de igaz a borokra is. A Hilltop Neszmély által szervezett rendkívüli borkóstolón vettem részt a zánkai Fészekben. A csodálatos őszi idő és a négyfogásos ebéd már csak hab volt a tortán.
Kamocsay Ákos
A vakkóstoló mindig izgalmas és őszinte. Ráadásul igazi kaland, főleg ha a környezet és a társaság is kellemes. A Hilltop Neszmély Zrt. vezetősége és borászai rendszeresen tartanak maguknak ilyen teszteket, de most úgy gondolták, hogy bővítik a kört. Gasztronómiai és boros újságírókat, bloggereket hívtak a Fészekbe.
Gyimesi Zsuzsa és Csíki Sándor
A porondmester Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza volt A kóstolt fajták pedig: Irsai Olivér, fehér cuvée, chardonnay. Mindegyikből hat tétel. A gyakorlatban pedig úgy működött, hogy kaptunk papírt, tollat, hat poharat, vizet, köpőcsészét és következett az illatolás, kóstolás, köpés, visszakóstolás. Arra is volt lehetőség, hogy megvitassuk az asztaltársainkkal az eredményeket. Egyénileg rangsort állítottunk, majd azok a borok lettek a nyertesek, amelyek a legtöbb embernél első helyen szerepeltek.
Az alábbi borokat kóstoltuk:
Irsai |
Dubicz Mátrai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 12% 750 Ml |
1250 |
Irsai |
Nyakas Budai Irsai Olivér Száraz Fehérbor 11,5% 750 ML |
1250 |
Irsai |
Hilltop Neszmély Irsai Olivér 0,75L |
1190 |
Irsai |
Frittmann Irsai Olivér 2017 |
1499 |
Irsai |
Szőke Irsai Olivér 2017 Mátra 0,75 L |
1729 |
Irsai |
Veszprémi Irsai Olivér 2017 Balatonboglár 0,75 L |
1420 |
Irsai |
Bujdosó Balatonboglári Kapitány 2017 |
1235 |
Cuvée |
Nyakas Aligvárom Száraz Fehérbor 12% 750 Ml |
1250 |
Cuvée |
Kamocsay Prémium Ihlet |
1490 |
Cuvée |
Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2016 Somló 0,75 |
2970 |
Cuvée |
Gilvesy Bohém Cuvée 2017 Balaton 0,75 |
1910 |
Cuvée |
Orsolya Abrakadabra Cuvée |
2520 |
Cuvée |
Villa Tolnay Mozaik SB-CH 2016 Balaton |
2890 |
Chardonnay |
Béla és Bandi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L |
2280 |
Chardonnay |
Légli Chardonnay Száraz Fehérbor 14% 0,75 L |
2550 |
Chardonnay |
Jásdi Chardonnay 2017 Balatonfüred-Csopak 0,75 L |
1640 |
Chardonnay |
Kamocsay Prémium Chardonnay |
1490 |
Chardonnay |
Nyakas Budai Chardonnay Száraz Fehérbor 12% 750 Ml |
1250 |
Chardonnay |
Pátzay Prémium Chardonnay 2017 |
3490 |
Elmélyülten kóstolunk Mirellel
A legjobb borok:
Chardonnay és a Balaton
A legjobb ár-érték arány:
Kamocsay Ákos a kóstoló végén nemcsak azt árulta el, hogy mi lapul a fekete posztóval letakart palack mögött, hanem a borok jelenlegi kiskereskedelmi árát is megosztotta velünk. E téren toronymagasan verte a Hilltop és Kamocsay Prémium a többit.
A Fészek rendkívül otthonos
A borok meghozták az étvágyunkat. A négyfogásos ebédről a Fészek étterem séfje: Plangár Sándor és csapata gondoskodott. A hangsúly a lokális és szezonális alapanyagokon volt.
Kacsamáj vörösboros zselével, lilahagyma lekvárral
Fácán erőleves, fácános raviolival és fürjtojással
Kacsacomb lilakáposztával, birspürével, szilvás krumplikrokettel és házi fügelekvárral
Túrós rétes borsodóval
Gesztenyepüré
Na és a Fészek
A Balaton-parttól 100 méterre elhelyezkedő étterem&hotel szezonálisan működik, húsvéttól-halottak napjáig tartanak nyitva. Kívül-belül domináns a balatoni kék. Az étterem tágas teraszáról és a szobákból csodálátos kilátás nyílik a tóra. Érthető módon strandruhában nem szabad betérni, de a finom falatokért érdemes felöltözni.
Az irány pont az, amit én is vallok: helyi és évszakhoz igazodó ételek. Mennyire házi a házi? Abszolút! Az ebédnél mi például Keresztúry Évának, a tulajdonosnak a fügelekvárját kóstoltuk. Semmi lehúzás, semmi retro, ez bizony az az európai színvonal, amit minden balatoni helynek (is) képviselnie kellene.
Fotók: 1,2,4,10-es fénykép Deák Nikolett (Hilltop), a többi saját.