Körte, dió, rum, mazsola – csupa finom őszi alapanyag. A leves különlegessége, hogy alkalmazkodik az időjárás szeszélyeihez. Melegebb napokon hidegen is fogyasztható, hűvösebb napokon pedig melegen.
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg édes körte
2 evőkanál méz
4 dl tejszín
2 dl tej
5 dkg mazsola
1 rúd vanília kikapart magja
2 evőkanál rum
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
víz
A körtéket megmossuk, szárazra töröljük, meghámozzuk. Félbe vágjuk a gyümölcsöket, eltávolítjuk a magházakat, majd felkockázzuk a körtéket. Mézes alapon enyhén karamellizáljuk a körtét, meglocsoljuk rummal és fűszerezzük. Várunk egy kicsit, amíg az alkohol elpárolog, majd felöntjük, annyi vízzel amennyi ellepi. A tejet és a tejszínt összekeverjük és ízesítjük vaníliával.
Amikor a körte megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát, felöntjük a tejes tejszínnel, összekeverjük és felforraljuk. A leves hidegen és melegen egyaránt finom. Kínálhatjuk tejszínhabbal, habgaluskával vagy pirított dióval.
Fotók: Huszár Boglárka