Rumos körteleves

Körte, dió, rum, mazsola – csupa finom őszi alapanyag. A leves különlegessége, hogy alkalmazkodik az időjárás szeszélyeihez. Melegebb napokon hidegen is fogyasztható, hűvösebb napokon pedig melegen. 

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg édes körte

2 evőkanál méz

4 dl tejszín

2 dl tej

5 dkg mazsola

1 rúd vanília kikapart magja

2 evőkanál rum

2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

víz

A körtéket megmossuk, szárazra töröljük, meghámozzuk. Félbe vágjuk a gyümölcsöket, eltávolítjuk a magházakat, majd felkockázzuk a körtéket. Mézes alapon enyhén karamellizáljuk a körtét, meglocsoljuk rummal és fűszerezzük. Várunk egy kicsit, amíg az alkohol elpárolog, majd felöntjük, annyi vízzel amennyi ellepi. A tejet és a tejszínt összekeverjük és ízesítjük vaníliával.

Amikor a körte megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát, felöntjük a tejes tejszínnel, összekeverjük és felforraljuk. A leves hidegen és melegen egyaránt finom. Kínálhatjuk tejszínhabbal, habgaluskával vagy pirított dióval.

Fotók: Huszár Boglárka

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »