Gastroréka

Megszületett Budapest Desszertje

Új cukrászverseny, új desszert kategória: Budapest Desszertje 2018. A győztes pedig a Szamos Marcipán csokis-szőlős mousse süteménye. A belül lágy, kívül ropogós süteményt először a 8. Édes Napok Budapest csokoládé – és édességünepen külön faházban kínálják szeptember 14-16. között. A rendezvényt követően pedig a cukrászdákban is elérhető lesz.

Az ország tortája után új, mindenki által szerethető desszert kategória született. A Budapest desszertje cukrászversenyt a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség hívta életre. A történetet nem bonyolították egy kategória van, nincs fantázanév. A győztes süteményt szimplán Budapest Desszertje 2018-nak hívják. A hangsúly ezen felül a győztesen van, hiszen a verseny életrehívói szerint az ország tortájánál pont azt felejtjük el.

A vanílakrémbe elrejtett szőlőzselé kiválóan ellensúlyozza a desszert édességet. Fotó: Soós Lajos, MTI

Idén a verseny központi témája a monodesszert, fő alapanyaga a szőlő volt. Kiemelt szempont volt, hogy a desszert a közízlésnek megfeleljen, és olyan alapanyagokból készüljön amelyeket a cukrászok könnyen beszerezhetnek. Így kiküszöbölhető a minőségi eltérés. A receptet a győztes közkincsé teszi.

Az első megmérettetésre tizenhárom cukrászda jelentkezett, a beküldött desszertek közül a szakemberekből és laikusokból álló zsűri Nagy Péternek, a Szamos Marcipán mestercukrászának az alkotását találta a legjobbnak. Az elismerés nemcsak a cím viselése, hanem egy ingyenes faház az Édes Napokon és egy nagy értékű Miele sütő.

Balról-jobbra: Rebrus Csaba, Kelényi Ádám, Nagy Péter. Fotó: Soós Lajos, MTI

“Ahogy a somlói galuska is egy nemzetközi verseny eredményeként lett az egyik legnépszerűbb desszert a magyarok körében, abban bízunk, hogy a Budapest Desszertje megalkotásával fel tudunk mutatni egy olyan desszertet, amely legalább ilyen népszerű lesz és nemcsak a cukrászdák kínálatában, hanem a magyar éttermek étlapján is megjelenik majd” – Rebrus Csaba, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség elnöke.

Csokis talp, lágy belső, ropogós külső. A díszítésben is megjelennek a fő alkotójegyek. (Saját felvétel)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!