Piran kétségkívül az Adria egyik gyöngyszeme. Első benyomásra nem sokban különbözik az egykori Velencei Köztársaság fennhatósága alá tartozó településektől, de kicsit akklimatizálódva már felfedezhetőek a helyi sajátosságok. Ilyen olasz-szlovén fúzió szüleménye a tengerparton található PRI MARI Étterem is, ahol a magyar vendégeket különösen kedvelik.
A szlovén tengerpart nem szerepelt az elsődleges úticéljaim között, annak ellenére, hogy az Adriát gyerekkorom óta szeretem. A Ljubljana-Bledi-tó kirándulás szervezésekor azonban úgy határoztunk a barátaimmal, hogy meghosszabbítva az útvonalat Pirant is felkeressük. Kiváló döntés volt, bámikor visszamennék, úgyis, hogy egy-két hetet kimondottan az alig húszezer fős városkában töltök el.
A rövidre szabott tengerparti kiruccanásba nem terveztünk különsebb gasztroélményt, de végül nem tudtuk kihagyni a helyi piacot és baráti ajánlásra a PRI MARI Éttermet sem. Eredetileg úgy véltük, hogy csak beköszönünk, de miután Tomaž proseccoval fogadott minket, nem volt kérdés a maradásunk.
Piran kétnyelvű, ahogy az éttermet és apartamant üzemeltető házaspár is. A feleség olasz, a férj szlovén. A családi recepteket pedig az Olaszországban tanult fiúk ötvözi a konyhában. Nálunk egyértlemű volt, hogy a tengeri specialitásokat kóstoljuk meg. Különösen élveztük, hogy a halakat nyersen, elkészítés előtt kihozták megmutatni.
Az alapanyagokra egyébként is különösen ügyelnek Tomažék, jó kapcsolatot ápolnak a helyi halászokkal és kagylótenyésztőkkel, hogy mindig friss és minőségi árut kínálhassanak a vendégeknek. A borok tekintetében legalább ennyire igényesek, híres szlovén és olasz pincészetektől, valamint helyi termelőktől szerzik be az italokat.
A ház specialitásai között megtalálható a marinált szardínia, fűszeres tintahal, szarvasgombás tagliatelle, paradicsomlében főtt cápafilé polentával, házi készítésű gnocchi szlovén sonkával, halleves, sült kagyló zöldségekkel, sóban sütött tengeri sügér, friss homár és az osztriga is.
A húsos és halas ételek dominánsak, de vannak vegetáriánus ételek is. Ezek közül a paradicsomlevest kóstoltunk. friss zöldfűszerek, többféle napérlelte paradicsom, olasz rizs – csupán ennyi a titka. Az ajándék desszert nagy tányéron érkezett, ezek közül a fűszeres borban főzött körte nyerte el leginkább a tetszésemet.
A hely enteriőrje saját meghatározás szerint arte povera – szegényes olasz irányzat az 1970-es évekből- , amit Mara kedvenc tárgyaival tett meghittebbé. A kiszolgálás is közvetlen, családias, az étkezésre azonbanrá kell szánni az időt. Tomaž nemcsak nekünk kedvezett a közös ismerős miatt, hanem büszkén mutatta a bekeretezett, magyar nyelvű ajánlókat. Örömmel mesélt róla, hogy a PRI MARI-ban, szlovén, olasz, osztrák és magyar újságírók is megfordultak.
Jó, ha tudod:
A Tripadvisoron és FaceBookon is megtalálod.
Cím: Szlovénia, Piran Dantejeva ulica 17.
(50 m-re a tengerparttól, az óváros felé vezető főutcán található.)
Nyitva:
Novembertől-márciusig: keddtől-szombatig 12:00-16:00 és 18:00-22:00, vasárnap 12:00-16:00 között.
Áprilistól-novemberig: keddtől-vasárnapig 12:00-16:00 és 18:00-22:00 között.
Januárban zárva.
Érdemes előre asztalt foglalni.
Az apartman jól felszerelt, frekventált szálláshely.