Gastroréka

Osteria PRI MARI – a szlovén tengerpart magyarbarát étterme

Piran kétségkívül az Adria egyik gyöngyszeme. Első benyomásra nem sokban különbözik az egykori Velencei Köztársaság fennhatósága alá tartozó településektől, de kicsit akklimatizálódva már felfedezhetőek a helyi sajátosságok. Ilyen olasz-szlovén fúzió szüleménye a tengerparton található PRI MARI Étterem is, ahol a magyar vendégeket különösen kedvelik.

A szlovén tengerpart nem szerepelt az elsődleges úticéljaim között, annak ellenére, hogy az Adriát gyerekkorom óta szeretem. A Ljubljana-Bledi-tó kirándulás szervezésekor azonban úgy határoztunk a barátaimmal, hogy meghosszabbítva az útvonalat Pirant is felkeressük. Kiváló döntés volt, bámikor visszamennék, úgyis, hogy egy-két hetet kimondottan az alig húszezer fős városkában töltök el.

Piac az óvárosban. A Pri Maritól kb. 400-500 méterre.

Szlovénia tiszta és a tenger is tiszta.

A rövidre szabott tengerparti kiruccanásba nem terveztünk különsebb gasztroélményt, de végül nem tudtuk kihagyni a helyi piacot és baráti ajánlásra a PRI MARI Éttermet sem. Eredetileg úgy véltük, hogy csak beköszönünk, de miután Tomaž proseccoval fogadott minket, nem volt kérdés a maradásunk.

Tomaž Mencinger a proseccokat tölti.

Piran kétnyelvű, ahogy az éttermet és apartamant üzemeltető házaspár is. A feleség olasz, a férj szlovén. A családi recepteket pedig az Olaszországban tanult fiúk ötvözi a konyhában. Nálunk egyértlemű volt, hogy a tengeri specialitásokat kóstoljuk meg. Különösen élveztük, hogy a halakat nyersen, elkészítés előtt kihozták megmutatni.

Az alapanyagokra egyébként is különösen ügyelnek Tomažék, jó kapcsolatot ápolnak a helyi halászokkal és kagylótenyésztőkkel, hogy mindig friss és minőségi árut kínálhassanak a vendégeknek. A borok tekintetében legalább ennyire igényesek, híres szlovén és olasz pincészetektől, valamint helyi termelőktől szerzik be az italokat.

Velencei álarc. Szieszta időben érkeztünk, így szabadon tudtam fényképezni.

Malavsiat kóstoltuk. Desszertek mellé kiváló, fehér édes bor.

A ház specialitásai között megtalálható a marinált szardínia, fűszeres tintahal, szarvasgombás tagliatelle, paradicsomlében főtt cápafilé polentával, házi készítésű gnocchi szlovén sonkával, halleves, sült kagyló zöldségekkel, sóban sütött tengeri sügér, friss homár és az osztriga is.

Halak nyersen.

  Hal és rák készen, házi fűszervajjal és mángoldos burgonyával.Halleves tenger gyümölcseivel.

A húsos és halas ételek dominánsak, de vannak vegetáriánus ételek is. Ezek közül a paradicsomlevest kóstoltunk. friss zöldfűszerek, többféle napérlelte paradicsom, olasz rizs – csupán ennyi a titka. Az ajándék desszert nagy tányéron érkezett, ezek közül a fűszeres borban főzött körte nyerte el leginkább a tetszésemet.

Paradicsomleves koktélparadicsommal és olasz rizzsel.

Borban főzött körte, csoki mousse és panna cotta.

A hely enteriőrje saját meghatározás szerint arte povera – szegényes olasz irányzat az 1970-es évekből- , amit Mara kedvenc tárgyaival tett meghittebbé. A kiszolgálás is közvetlen, családias, az étkezésre azonbanrá kell szánni az időt. Tomaž nemcsak nekünk kedvezett a közös ismerős miatt, hanem büszkén mutatta a bekeretezett, magyar nyelvű ajánlókat. Örömmel mesélt róla, hogy a PRI MARI-ban, szlovén, olasz, osztrák és magyar újságírók is megfordultak.

Piran, többek között a sólepárlásról híres

Jó, ha tudod:

PRI MARI Étterem és Apartman

A Tripadvisoron és FaceBookon is megtalálod.

Cím: Szlovénia, Piran Dantejeva ulica 17.

(50 m-re a tengerparttól, az óváros felé vezető főutcán található.)

Nyitva: 

Novembertől-márciusig: keddtől-szombatig 12:00-16:00 és 18:00-22:00, vasárnap 12:00-16:00 között.

Áprilistól-novemberig: keddtől-vasárnapig 12:00-16:00 és 18:00-22:00 között.

Januárban zárva.

Érdemes előre asztalt foglalni.

Az apartman jól felszerelt, frekventált szálláshely. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!