Gastroréka

Norvég gyümölcsleves vaníliafagylalttal

Ha gyümölcsleves, akkor nálam a rózsaszín a favorit. Az eper, cseresznye és meggy lecsengésével jöhetnek az erdei gyümölcsök, amelyekről tudjuk, hogy az északi népek is nagyon kedvelik. Sőt, a természetjárás és az erdei csemegék gyűjtögetése a kultúra része. Talán az elnevezés is innen ered. Az általam készített változat rendkívül egyszerű, biztos, hogy a kislányok arcára is mosolyt csal. 🙂

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg gyümölcs (ízlés szerint málna, szeder, áfonya vegyesen; esetleg ribizli is)

4 evőkanál méz

5 dl joghurt

7 dl víz

fél rúd vanília vagy 1 teáskanál vanília eszencia

4 gombóc vaníliafagyi

citromfű

 

A gyümölcsöket mossuk meg. Tegyük egy vastagfalú fazékba, kanalazzuk rá a mézet és kapargassuk ki a vanilíarudat. Kevés vízzel kezdjük el főzni. Várjuk meg, míg a málna szétesik. Öntsük hozzá a joghurtot, keverjük el és öntsünk még hozzá vizet. Ha összeforrt, zárjuk el. Hűtsük le a levest. Hidegen tálaljuk egy-egy gombóc fagyival és pár levél citromfűvel.

Tippek:

  • Ha zavarnak a magok, akkor át is szűrheted a levest.
  • Vanília eszenciát házilag tisztaszeszből és vaníliarúdból készítettem.
  • A leves kókuszjoghurttal vagy egyéb növényi joghurttal is elkészíthető.
  • Fagylalt helyett  a tejszínhabbal és/vagy pirított mandulaforgács is kiváló feltét.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!