Ha gyümölcsleves, akkor nálam a rózsaszín a favorit. Az eper, cseresznye és meggy lecsengésével jöhetnek az erdei gyümölcsök, amelyekről tudjuk, hogy az északi népek is nagyon kedvelik. Sőt, a természetjárás és az erdei csemegék gyűjtögetése a kultúra része. Talán az elnevezés is innen ered. Az általam készített változat rendkívül egyszerű, biztos, hogy a kislányok arcára is mosolyt csal. 🙂
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg gyümölcs (ízlés szerint málna, szeder, áfonya vegyesen; esetleg ribizli is)
4 evőkanál méz
5 dl joghurt
7 dl víz
fél rúd vanília vagy 1 teáskanál vanília eszencia
4 gombóc vaníliafagyi
citromfű
A gyümölcsöket mossuk meg. Tegyük egy vastagfalú fazékba, kanalazzuk rá a mézet és kapargassuk ki a vanilíarudat. Kevés vízzel kezdjük el főzni. Várjuk meg, míg a málna szétesik. Öntsük hozzá a joghurtot, keverjük el és öntsünk még hozzá vizet. Ha összeforrt, zárjuk el. Hűtsük le a levest. Hidegen tálaljuk egy-egy gombóc fagyival és pár levél citromfűvel.
Tippek:
- Ha zavarnak a magok, akkor át is szűrheted a levest.
- Vanília eszenciát házilag tisztaszeszből és vaníliarúdból készítettem.
- A leves kókuszjoghurttal vagy egyéb növényi joghurttal is elkészíthető.
- Fagylalt helyett a tejszínhabbal és/vagy pirított mandulaforgács is kiváló feltét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: