Gastroréka

I55, avagy deep dish pizza Magyarországon

Nem vagyok klasszikus értelemben vett Amerika-rajongó, de a műbőrüléses, útszéli éttermek mindig is vonzottak. Ezt az autentikus hangulatot hozza a Kiss testvérek legújabb étterme is. A Chicagotól-New Orleans-ig összekötő út nemcsak a hely elnevezésében jelenik meg, hanem az ételkínálat is az autópálya vonalára épül. A legkülönlegesebb fogás a bőséges feltétettel megtöltött, pitetésztájú deep dish pizza, amelynek a legkisebb változata is emberes adag.

Az I55 vendégtere 330 nm, 220 fő befogadására alkalmas

A Kiss fivéreknek mondhati missziójává vált az amerikai ízek bemutatása. A legújabb éttermük története úgy indult, hogy első helyüknek: a Budapest Burger Company-nak  2017-ben elkezdtek más helyszínt keresni. A sztori vége nem szimpla költözés lett, hanem egy új komplexum megnyitása. A “merjünk nagyot álmodni” elvbe az is belefért, hogy egy a hazánkba eddig ismeretlen ételt készítsenek, erre építsék fel a koncepciót. Az amerikai tanulmányut ismét a projekt része volt, a testvérpár egyenesen Chicago-ba utazott, hogy elsajátítsa az olasz bevándorlók kedvencét.

Három-négy személyes deep dish pizza

Így született a deep dish pizza

A gyökerek Olaszországba nyúlnak vissza, egy bizonyos Ike Sewell nevű olasz úriember nagymamájáig, aki unokájának minden vasárnap pizzapitét sütött. Sewell még a XX. század elején változtatta állandó lakhelyét Chicagóra, és hamar kitalálta, hogy az addig méltánytalanul a harapnivaló kategóriába sorolt pizzát ideje lenne a teljesértékű étkezések közé emelni, így megalkotta a deep dish pizzát, és 1943-ban megnyitotta első pizzériáját, amit praktikusan Pizzeria Uno névre keresztelt. A pizzának gyorsan híre ment a szelek városában, így hamar franchise lett az Uno-ból, majd a ‘70-es évektől egyre több deep dish pizzéria nyitott meg – alapítóik persze először egytől-egyig az Uno-ban voltak szakácsok sokszor évtizedeken keresztül. Az Uno egyébként kifejezetten büszke erre, nincsen bennük harag a vetélytársakkal szemben, ami tökéletesen tükrözi a tengerentúliak példaértékű életszemléletét.

Mini deep dish pizza



A deep dish pizza egyik legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy legalább 5 centi magas, akárcsak egy pite. A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a ‘deep dish’ elnevezés) köszönheti, melyben a pizzát sütik.


Sajtókóstolás

Serpenyő, fordított feltét és fejenként egy kilogramm

A deep dish pizza készítésének titka abban áll, hogy az acél serpenyő falára kanyarítják fel a tésztát és ebbe pakolják a feltéteket. Csalóka is lehet emiatt, hiszen a 26 cm-es pizza két kilogramm feltéttel készül, amiből fél kiló csak sajt. Így bőségesen elég akár két-három személynek is. A deep dish pizzát 25 percig sütik 220-230 fokon. A hosszabb sütési idő miatt a Chicago-stílus a feltéteket fordított sorrendben, úgymond fejjel lefelé pakolja egymásra: a tésztát gazdagon teríti be a mozzarella és cheddar keveréke, erre kerülnek a kiváló minőségű húsok, majd a friss zöldségek, az egészet pedig fűszeres paradicsomszósz borítja be. Az összhatást parmezán szórás teheti még izgalmasabbá.

Házi nachos tál

Chicagótól-New Orleans-ig

Az I55 az Interstate 55-ös autópályát jelöli, ami észak-dél irányban szeli ketté az államokat, Chicagót New Orleans-szal kötve össze. Az étterem falain és az étlapon is az I55 mentén fekvő nagyvárosok elevenednek meg – mindegyik városból érkezett egy-egy jellegzetes étel. Chicagóból a deep dish pizzát, Memphisből és St. Louis-ból a barbecue-t, New Orleans-ból pedig a jambalayát lehet megkóstolni, de ezek mellett is bőven találtok még jellegzetes amerikai fogásokat, úgy, mint az óriási burgerek, a házi készítésű nachos, vagy a klasszikus steak.

Jambalaya, amerikai-spanyol-francia étel, a paella és a rizottó keveréke

Jó, ha tudod:

Az I55-ben három méretben kínálják a deep dish pizzákat. A kicsi 26 cm-es 2 kg, a közepes 32 cm és közel 3 kg, a nagy 36 cm és több, min 3,5 kg.

+1: Munkanapokon 11:30 és 16:00 között 18 cm-es pizza is elérhető.

Programok: Az étterem óriáskivetítőin sportközvetítéseket adnak, a középen elhelyezkedő “Burger-sziget” koncerteknek ad otthont.

Cím: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 70.

Nyitva: hétfőtől-péntekig 11:30-23:30-ig

Weboldal: http://i55.hu/

Közösségi média: FB  és Insta

Árak: Pizzák 4990-9990-ig; levesek 690-1890-ig; burgerek 1890-2390-ig; desszertek 890-1190-ig. A teljes étlap itt elérhető.

A Budapest Barbecue Company-ről az ajánlómat itt találjátok.

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!