Bagoly típus vagyok, a fodrászom porcelános lánynak becéz, és kedvelem a szállodai éttermeket. Így talán nem volt kérdés, hogy mennyire örültem, amikor kipróbálhattam a megújult Zsolnay Kávéház brinner, azaz breakfest for dinner kínálatát. Ráadásként pedig a mai kor igényeihez és elvárásaihoz igazodó desszerteket is megkóstoltam.
A saját biológiai órám ellen folytatott küzdelemben elég sikeres vagyok egy pontig. Kitudok pattani azonnal az ágyból és tíz perc alatt elkészülni, ellenben egyet nem tudok: bármikor enni. Egy-két pohár folyadékkal – víz, tea vagy gyümölcslé – leöblítem a napi vitaminadagomat, de ez a maximum. Amíg a gyomrom nem ébred fel nem tudok reggelizni. Ha pedig megtehetem, hogy sokáig alszom, akkor is szeretek először reggelizni. Sokáig azt hittem, hogy ez csak az én hóbortom, de miután Tel-Avivban reggeliző-franchise étteremben vacsoráztam, nyugalommal konstatáltam, hogy ez létező jelenség és van, aki erre szolgáltatást épít.
Háttérben a “Blu Relax” menü, ami croissant, lekvárokat, gyümölcsöt és vajat foglal magában. Előtérben “Blu Bits”, amihez olyan magyar kedvencek járnak, mint például a kolbász vagy a körített túró.
A Brinnerként emlegetett, reggelit és vacsorát ötvöző irányzat Kaliforniából indult, világszerte népszerű lett. Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár, de a Zsolnay Kávéház és néhány vendéglátóhely azon dolgozik, hogy itthon is ismert és elfogadott szokássá váljon.
Jobbra a “Mr. Foster in Blue” sült baconnel, sült kolbásszal, paradicsomos babbal, tükörtojással és süt gombával.
Ráadásul a brinner nemcsak az alkalmilag vagy rendszeresen későn kelők kiváltságának szánt úri huncutság, hanem egy olyan étkezési forma, amely lehetőséget biztosít arra, hogy egyedül vagy családi, baráti illetve üzleti társaságban csipegessünk könnyedebb vagy tartalmasabb fogásokat.
Jaksics László, Executive Chef most sem hazudolta meg önmagát. A brinner kínálatot is kreatívan oldotta meg. Van négy, fantázia névvel ellátott menüsor, brinner snack kategóriában olyan ételek közül lehet választani, mint például az avokádókrémmel töltött burritó vagy a húsos, káposztás töltött lángos. Természetesen saláták, omlettek, tartalmas szendvicsek és friss gyümölcs is szerepel az ajánlatban. A legjobb “játék”, hogy a választék kombinálható, egymásra építhető.
Tojássalátás bagel
A választásom a croissantra és az angolos reggeli-vonalra esett, az előbbinek nagy rajongója vagyok, az utóbbit pedig kevés helyen készítik jól, de itt nem csalódtam. Hagytam helyet a Bechmann György cukrászmester által megálmodott mentes sütiknek, amelyek mind megjelenésben, mind ízben felülmúlták a “megszokott” változatokat.
A klasszikus porcelánok jól megférnek az elegáns, modern környezetben.
Az étkezés levezetéseként bejártuk az idén 105 éves születésnapját ünneplő szállodát, hiszen nemcsak a kávéház, hanem az annak helyet adó Radisson Blu Béke Hotel is megújult. A szobák stílusát és a kávéház enteriőrjét ugyanaz a spanyol építészhölgy tervezte. A kényelem és az otthonos érzés legalább annyira hangsúlyos, mint az, hogy ne legyen diszharmónia a régi elemek és az új bútorok között.
A két legjelentősebb változás, hogy ismét közvetlenül a Teréz körútról be lehet menni a kávéházba. Valamint az épület emblematikus “darabját” a Haranghy Jenő által tervezett kupolát is áthelyezték. Az új bejárat közvetlen közelében díszeleg. A ólomüvegekkel tarkított műalkotás az új tér meghatározó eleme, mindenki renkívül izgult, hogy a költöztetés alatt ne sérüljön meg. A kávéházban, a lobbyban és az egyik konferenciateremben pedig mai művészeknek: Flesmann Tamásnak és fiának, különleges, természeti kincseket is magába foglaló alkotásai is helyet kaptak.
Fotók: Danubius Hotels Group
Jó, ha tudod:
A brinner ajánlat nyitástól-zárásig érvényes.
Cím: Budapest, Teréz krt. 43.
Nyitva: H-V 8:00-23:45
A kávéhéz a FB-oldala: https://www.facebook.com/zsolnaycafe/
A kávéház állandó vendége ” Mr. Foster”, akinek életnagyságú szobrát a Radisson Blue Béke Hotel lobbyjában találjátok, a FB-on itt követhetitek, beszámolóit pedig a blogjában olvashatjátok.
A Zsolnay Kávéházzal egyidőben a szintén a Danubius Hotelshez tartozó Hotel Hélia is megújult. A duna-parti szálloda lobbyja és bárja sárga színbe öltözött.
A hotel túráról készített Instagramos beszámolómat itt találjátok.