Magyarország top éttermei, legjobb cukrászdái, borászatai, a hazai gasztronómia népszerű fogásai, nemzetközi csúcsgasztronómia és világhírű séfek. Kedvenc gasztro fesztiválom: az OTP Bank Gourmet Fesztivál idén május 17-20. lesz a Millenárison. Készítsétek az ízlelőbimbóitokat!
Van egy mondásom, amit továbbra is tartok. Ha csak egyetlen egy gasztro fesztivál lenne Magyarországon, akkor legyen az a Gourmet! Elsősorban azért mert színvonalas és évről-évre újdonságokat kínál. Olyan gasztroélményeket nyújt a rendezvény, amelyből huzamosabb ideig lehet töltekezni. 🙂
Mit kínál a 2018-as Gourmet?
• Az idei téma a gombóc, valamint a kaviár és a pezsgő.
• A fesztivál nemzetközi főszereplője Heinz Reitbauer, a világ 10. legjobb éttermeként számon tartott, 2 Michelin-csillagos Steirereck séfje.
• Bemutatkozik Lengyelország összes Bib Gourmand minősítésű éttermének séfje, Kamilla Seidler, Latin Amerika legjobb női séfje és Maksut Askar, az isztambuli Neolokal séfje, a régió egyik nagy nemzetközi felfedezettje, a színpadi programon túl ők mindannyian exkluzív vacsorákat is adnak.
• Az exkluzív ebédek és vacsorák limitáltak, fentieken túl 5 vidéki és 5 budapesti étterem is közös különleges menüvel készül.
• A workshopokon nem akárkiktől lehet tanulni, előad többek között Pataki Ádám, cukrász, Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje, Jahni László, a Kistücsök séfje, és ott lesz például Fördős Zé, Vágó Piros és Anger Zsolt is.
• A színpadi program is sok izgalmat ígér: a Zazzi elárulja a híres Édes álom receptjét, Reitbauer gombákat készít el többféleképpen, találkozhatunk a Csallóköz ízeivel, Nyíri Szásától megtudhatjuk, hogyan készül a kaviár, de különleges programmal lép fel a már két Michelin-csillagos Onyx és az idén 160 éves Gerbeaud is, végül a júniusi megmérettetés előtt még színpadra lép Pohner Ádámmal, az ifjú séftehetséggel, aki Magyarországot képviseli a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsversenyen.
• Idén is átadják a Gourmet díjakat, a közönség és egy szakmai zsűri is megválasztja kedvenc ételét.
• A kisebbekről sem feledkeznek el a szervezők, 14 éves kor alatt ingyenes a belépés, lesznek gyerekprogramok is a Kerek Perec és a Chefparade jóvoltából.
Nemzetközi sztárok
Az idei év nemzetközi “headlinere” Heinz Reitbauer, a bécsi Steirereck tulajdonos-séfje. A 2 Michelin–csillagos, 19/20 Gault Millau pontos éttermet a világ 10. legjobbja, Reitbauer-t tavaly az évtized séfjének választotta Ausztriában a Gault Millau, jelenleg ő a legjobb osztrák séf.
Bib Gourmand vacsora a lengyelektől
Idén több lehetőség nyílik az exkluzív ebédeken és vacsorákon való részvételre. Így például Lengyel Bib Gourmand vacsorára hívja a vendégeket Varsó 4 Bib Gourmand minősítésű étterme. A Bib Gourmand kategóriát a Michelin kalauzban hozzák nyilvánosságra, a definíció szerint azok az éttermek kapják, melyek kiváló minőséget nyújtanak, mérsékelt árakon. Lengyelországban összesen 4 étterem érdemelte ki ezt a minősítést, amelyek a két egycsillagos étterem mellett ezzel a lengyel gasztronómia élvonalába tartoznak: az Ale Wino, a Brasserie Warszawska, a Butchery & Wine és a Kieliszki na Próznej. A program különlegessége, hogy az éttermek séfjei ebben a felállásban most főznek közösen először és, hogy a nyolcfogásos menü fogásaihoz az éttermek séfjei és sommelier-i ajánlottak magyar borokat.
Vidéki ebéd Gourmet módra
Sok száz kilométernyi utazást és rengeteg időt spórolhat meg az, aki jegyet vált a vidéki ebéd programra, amelyen a ma már zarándokhelynek számító encsi Anyukám mondta, a nagy tiszteletnek örvendő Pesti István vezette tatai Platán, és a régiójuk legjobbjainak számító soproni Erhardt, az egri Macok és a pannonhalmi Viator séfjei járulnak hozzá a minden bizonnyal megismételhetetlen gasztronómiai élményhez. Az ételeket a séfek által kiválasztott kiváló magyar borok kísérik.
Latin-Amerika legjobb női séfje
Különleges, egyben ritka alkalom, ha egy másik kontinens csúcsgasztronómiájával ismerkedhetünk meg, főleg, ha egy olyan számunkra egzotikus földrészről van szó, mint Dél-Amerika. Kamilla Seidler a kétcsillagos Mugaritz-ot hagyta ott, hogy a többször is a világ legjobb éttermének választott Noma társtulajdonosával, Claus Meyerrel megnyissa Bolívia fővárosában, La Paz-ban a Gustu-t, nem kisebb ambícióval mint, hogy – átültetve a Noma filozófiáját – helyi és szezonális alapanyagokat felhasználva autentikus, de egyben modern konyhát hozzon létre. A siker nem maradt el, a Gustu néhány év alatt a legjobb dél-amerikai éttermek közé került, az éttermet és Seidlert többször is díjazták, melyek közül talán a legnagyobb elismerésnek a “Latin-Amerika legjobb női séfje” díj számít (The World’s 50 Best Restaurants).
Seidler tavaly megtartva tulajdonrészét átadta másnak a Gustu executive séf pozícióját, és világkörüli útra indult, hogy népszerűsítse a bolíviai és latin-amerikai konyhát. A menühöz a séf kérései alapján Kató András, nemzetközi borakadémikus választott természethű borokat.
Neves budapesti étteremek vasárnapi menüje
A legjobb fővárosiakat összegyűjtve, a Baraka, a Csalogány 26, a Mák, a Rosenstein és a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjeit kérték fel, hogy egy közös vasárnapi ebéd kedvéért látogassanak ki a fesztiválra és készítsenek együtt egy ötfogásos menüt vendégeink számára. Az ebéd különlegessége, hogy borok helyett zöldség- és gyümölcsleveket szolgálnak fel minden fogáshoz, amelyeket szintén a séfek készítenek el gondosan figyelve az ételek és a dzsúszok harmóniájára.
A legjobb török séf
Magyarországra látogat Maksut Askar, az isztambuli Neolokal executive séfje, akit az anatóliai konyha modern úttörőjeként tartanak számon. Gyönyörű tányérjaival és kompromisszummentes szakmai hozzáállásával nemzetközi figyelmet vívott ki a Neolokalnak és az országnak egyaránt, amelyet tavaly a The Diner’s Club World’s 50 Best Restaurant listája “a régió felfedezettje” címmel díjazott. Az ország legjobb séfje díjat is elnyerő Askar menüje elsősorban a belső anatóliai régióra koncentrál, az ételek mellé pedig autentikus török borokat kínálnak.
Workshopok és gasztroszínpad
Az Electrolux workshopokon többek között Jahni László, a Kistücsök sztárséfje bemutatja a balatoni sudár pontyot és halas korhelyt készít. Pataki Ádám cukrászmester, családi workshop keretében húznak egy fincsi ívet a grissinitől a málnás tiramisuig. Fördős Zé a Konyhafőnök állandó zsűritagja megúszós ételekt mutat be olasz köntösbe bújtatjva. Ráadásul Jancsa Jani marha jó burgerei is terítékre kerülnek.
A gasztroszínpadon a nemzetközi vendégek mellett olyan magyar kiválóságok is bemutatót tartana, mint a magyar pizza király Szabadfi Szabi,aki édes pizzákat készít. A közelmúltban bezárt Zazzi alapítói leleplezik az Édes Álom receptjét, a 160 éves Gerbaud tulajdonosai születésnapi édességeket készítenek, az Arany Kaviár ismert séfe Nyíri Szása az exkluzív alapanyagokat ismerteti meg közelebbről.
Fizetés okostelefonnal
Az egyérintésés kártyák mellett idén a Simple appnak köszönhetően már okostelefonjaikkal is fizethetünk. Az alkalmazás használatához, így a fizetéshez sincs szükség OTP-s számlaszámra, elég egy digitalizált bankkártya.
Jó,ha tudod:
A fesztivál időpontja: 2018.05.17-20.
Helyszín: Millenáris Park
Napi jegy: 4.300 forint, bérlet: 8.600 forint. A belépőjegyek Spiegelau borospoharat, kóstolójegyeket és magazinokat is magukba foglalnak. 14 éves korig a belépés ingyenes.
Nyitva: csütörtökön 17-23 óráig, pénteken 12-23 óráig, hétvégén pedig 11-23 óráig tart nyitva.
Részletes információkat a fesztiválról itt találsz.
A fesztivál esemény-oldalához itt tudsz csatlakozni.
Fotók: Gourmet Fesztivál
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: