Gastroréka

Fehérboros töltött szőlőlevél – alias töltike

A töltike nagy kedvencem. Tavasszal friss, zsenge, lehetőség szerint pertmetszermentes szőlevélből készítem. Télen -a töltött káposzta alternatívájaként- pedig sós lében eltett levelekből.

Hozzávalók:

8-10 db nagyobb szőlőlevél
75 dkg darált sertéscomb vagy pulykacomb
1 egész tojás
1 dl rizs
2 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika

őrölt bors
1 dl napraforgóolaj vagy szőlőmagolaj
20 dkg füstölt hús
2-3 szál csombor
1 dl száraz fehérbor
víz
opcionálisan: 1 kis csokor kapor

Mielőtt nekilátunk az étel elkészítésnek fél órával előtte áztassuk be a szőlőleveleket, véletlenül se maradjon vegyszer  rajtuk. A legjobb bio levelekből készíteni. A darált húst a tojással, rizzsel, zúzott fokhagymával és egy fej apróra vágott vöröshagymával,  borssal összegyúrjuk. A letörölgetett szőlőleveleket kiterítjük, és szépen elosztjuk rajta a húsos masszát.

Fontos, hogy minden levélbe egyforma adag töltelék jusson. A leveleket alulról felfelé kezdjük el tekerni, hajtsuk be a két oldalát és a legvégén hajtsuk le a tetejét. Az eltett szőlőlevél esetében használjunk dupla levelet. Ha magától nem állna össze, akkor hústűvel szúrjuk át.

A másik fej vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk apró kockára és a felmelegített olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a pirospaprikát és húzzuk félre a tűzhelyről, nehogy a paprika megkeseredjen. Tegyük bele a töltött szőlőbatyukat, öntsük fel annyi, vízzel és borral, amennyi ellepi.

A főzővízbe tegyük be a füstölt húst és fűszerezzük csomborral. Forrás után takaréklángon főzzük egy órán keresztül. Köretnek főtt vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk, tejfölt és péksüteményt is kínálhatunk hozzá illetve ízlés szerint apróra vágott, friss kaporral is ízesíthetjük.

Fotók: Huszár Boglárka

A receptemmel a Tefal 2013-as „Hagyományos karácsonyi fogások újragondolva!”II. helyezést értem el.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!