Gastroréka

Pestos-sajtos szendvicskrém

A bazsalikomos pesto olyan, mint a kis fekete ruha a gardróbban, sok mindenhez felhasználható. Az egyik kedvencem szendvicsfeltétként, ilyenkor ricottával vagy cottage chees-zel keverem össze. Mire figyeljünk, ha pestot készítünk? Ezeket a szempontokat is összeszedtem.

A bazsalikom és a fenyőmag vegyülő illata számomra mindig a tengerpartot jutattja eszembe. Nagyon szeretem a pestot az év bármelyik évszakában, igaz akkor a legjobb, ha frissen szedett bazsalikom az alapja. Természetesen a saját termesztésű bazsalikomnak nincsen párja.

A tradicionális eljárásban mozsárban készítik a pestot, én általában felgyorsítva a folyamatokat eleinte botmixert, mostanában inkább aprítógépet használok. Életem legdrágább pestoja az volt, amelynek gyártása közben elromlott a botmixert.:) Helyes megoldás lett volna, ha a botmixert közben jeges vízbe mártom. Azért jobb a késes aprító, mert a fenyőmaggal és a dióval jobban megküzd. Egyébként a magvak aprítására a húsklopfoló is kiváló. Még egy dolog amire érdemes figyelni az pedig a fenyőmag és a fokhagyma, semmi esetre sem legyen kínai!

+1.: igaz, hogy állagra a cottage cheese és a ricotta jobban hasonlít a túróhoz, de ezek még sem túrok, hanem sajtok.:)

Hozzávalók 4-5 személyre:

A pestohoz:

2  marék friss bazsalikomlevél (kb. 5 dkg)

5 dkg fenyőmag

5 dkg parmezán

1-2 duci gerezd fokhagyma

1-1,5 dl exta szűz olívaolaj

tengeri só

További hozzávalók:

20 dkg ricotta vagy cottage cheese

A bazsalikomleveleket mossuk meg, szárítsuk meg. (Fontos, hogy csak a leveleket használjuk, a szárát ne!) A fokhagymát pucoljuk meg. A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg. A hozzávalókat tegyük aprítógépbe vagy botmixerrel dolgozzuk össze. A ricottát törjük össze villával, keverjük hozzá a friss pestot, és kenjük a szendvicsalapra. Díszíthetjük fenyőmaggal vagy dióval. A krém mártogatósnak is kiváló.

Fotók: Mag Veronika

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!