A nagyböjtben az a jó, hogy előkerülnek a halas ételek. Más kérdés, hogy valóban lemondásnak/felajánlásnak számít egy ízletes, húsmentes fogás. A fasírt a gyári halrudacskák kiváló alternatívája lehet, a saláta önálló ételként is megállja a helyét.
A fasírthoz:
22 dkg olajban eltett tonhal filé
5 evőkanál panko vagy zsemlemorzsa
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
8 dkg gomolya sajt vagy cottage chese
1 teáskanál oregáno
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál őrölt római kömény
só, frissen őrölt bors
Sütéshez: olaj
A hagymát apróra vágjuk, a halat lecsöpögtetjük, villával összetörjük. A fokhagymát összezúzzuk. A halat a hagymákkal összekeverjük, fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsomot, a sajtot a tojást, legvégül pedig a pankot. Az egészet összekeverjük, és vizes kézzel pinpong labda nagyságú golyókat formázunk belőle és forró olajban kisütjük. Sütés közben fordítsuk meg, hogy mind a két oldala átsüljön. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és miután lecsöpögött a felesleges olaj, utána tálaljuk a salátával.
Fotó: Csigó Zita
A salátához:
10 dkg madárbegy saláta
10 dkg mozzarella golyó
8 dkg magozott olajbogyó
3 db paradicsom
3 evőkanál hántolt napraforgómag
2 teáskanál pizza fűszerkeverék
Só, frissen őrölt bors
2 evőkanál tökmagolaj vagy extra szűz olívaolaj
A salátát megmossuk, salátacentrifugával megszárítjuk. A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük és felkarikázzuk, a salátaágyra helyezzük. A mozzarellát lecsöpögtetjük, és hozzáadjuk a salátához. Ugyanígy járunk el az olajbogyóval, de ezt érdemes leöblíteni, hogy ne legyen túl sós. Fűszerezzük, megszórjuk napraforgómaggal. Meglocsoljuk és összekeverjük. A fasírttal együtt tálaljuk.
A recept a Fahéj Magazin I/1. számában is megjelent.