Paradicsomos-sajtos tonhalfasírt, mediterrán salátával

A nagyböjtben az a jó, hogy előkerülnek a halas ételek. Más kérdés, hogy valóban lemondásnak/felajánlásnak számít egy ízletes, húsmentes fogás. A fasírt a gyári halrudacskák kiváló alternatívája lehet, a saláta önálló ételként is megállja a helyét.

A fasírthoz:

22 dkg olajban eltett tonhal filé

5 evőkanál panko vagy zsemlemorzsa

1 db tojás

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál sűrített paradicsom

8 dkg gomolya sajt vagy cottage chese

1 teáskanál oregáno

1 teáskanál kakukkfű

1 teáskanál őrölt római kömény

só, frissen őrölt bors

Sütéshez: olaj

A hagymát apróra vágjuk, a halat lecsöpögtetjük, villával összetörjük. A fokhagymát összezúzzuk. A halat a hagymákkal összekeverjük, fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsomot, a sajtot a tojást, legvégül pedig a pankot. Az egészet összekeverjük, és vizes kézzel pinpong labda nagyságú golyókat formázunk belőle és forró olajban kisütjük. Sütés közben fordítsuk meg, hogy mind a két oldala átsüljön. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és miután lecsöpögött a felesleges olaj, utána tálaljuk a salátával.

Fotó: Csigó Zita

A salátához:

10 dkg madárbegy saláta

10 dkg mozzarella golyó

8 dkg magozott olajbogyó

3 db paradicsom

3 evőkanál hántolt napraforgómag

2 teáskanál pizza fűszerkeverék

Só, frissen őrölt bors

2 evőkanál tökmagolaj vagy extra szűz olívaolaj

A salátát megmossuk, salátacentrifugával megszárítjuk. A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük és felkarikázzuk, a salátaágyra helyezzük. A mozzarellát lecsöpögtetjük, és hozzáadjuk a salátához. Ugyanígy járunk el az olajbogyóval, de ezt érdemes leöblíteni, hogy ne legyen túl sós. Fűszerezzük, megszórjuk napraforgómaggal. Meglocsoljuk és összekeverjük. A fasírttal együtt tálaljuk.

A recept a Fahéj Magazin I/1. számában is megjelent.

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »