Egy falat “semmiség”, amely azonnal rabul ejtett, ezt jelenti számomra a macaron. Jó hírem van, visszatérve az eredeti kezdeményezéshez idén ismét központi helyszínen: a TESLA-ban ünnepelhetjük együtt március 20-án a Nemzetközi Macaron Napot.
Emlékeim szerint 2010 magasságában az egykori Le Méridienben kóstoltam először macaront, de az is lehet, hogy a Váci Desszertszalonban. Mindenesetre azonnal megszerettem. Ez a passzió azóta is tart. Nem is kérdés, hogy évről-évre visszatérek a Macaron Napra. Az elsőt, ami hat éve volt, soha nem felejtem el. Hosszú sorok álltak az Eiffel téren, szószerint szabarablás volt, emlékszem a sós macaronokból nekem már csak a krém jutott. Különösebben nem bántam, mert a lazacos krémet nehezen tudtam elképzelni az édes tésztához.
2012-ben a macaron krémek kóstolása közben. Fotó: Huszár Boglárka
Az évek múltak, a helyszínek változtak, de minden évben újabb és újabb élményt jelentett a rendezvény. Eljött az a pillanat is, amikor gyerekkorom kedvenc cukrászdája is elismerésben részesült. 2017-ben a szervezők megváltoztatták a koncepciót, maguknál a készítőknél ünnepelhettük a francia süteményt, mindenhol más kedvezménnyel. Ez a távolságok miatt még sem volt az igazi. Ezért igazán örülök, hogy ismét egy helyen gyűlnek össze a macaronkészítő mesterek.
A macaron mandulalisztből, tojásfehérjéből és cukorból készül. Nagyon sok múlik a mandulán és a pihentett tojásfehérjén, nem beszélve a sütésről. A tésztát természetes színezékkel illetve ételfestékkel színezik. Miután a tészta megsült, azután a kis korongokat krémmel ragasztják össze.
Mi várható az idei Macaron Napon?
A Macaron Napot (Macaron Day, Jour du Macaron) Párizsban és New Yorkban, több, mint 10 éve ünneplik, 2012 óta pedig egy elkötelezett csapat jóvoltából Magyarország is csatlakoztunk a különleges, színes francia édesség ünnepéhez.
A Macaron Napon a legfinomabb macaronokhoz juthatsz hozzá!
Találkozhatsz egyszerre az ország legmagasabb színvonalú cukrászdáival, valamint kis műhelyeivel, esetleg olyan vidéki, kiváló cukrászdákkal, akiket még nem ismersz. Ezek a fantasztikus szakemberek elhozzák a legújabb macaron kínálatukat, bemutatják specialitásaikat, te pedig beszerezheted őket.
Ez a pár óra csak a boldogságról és a macaronról fog szólni!
A rendezvényen színes programokat kínálnak, többek között megrendezik a már hagyománynak számító Macaron Versenyt, a szakmai zsűri pedig kiválasztja az év macaronját két kategóriában. Idén az egyik kategória a szabadon választott íz lesz, amely mindig az adott cukrászda saját maga által legjobbnak tartott macaronját jelenti, a másik pedig egy karakteres FŰSZER íz, ez lehet rozmaring, levendula, fahéj, kardamom, tonkabab… A zsűri az ország legjobb gasztronómiai szakemberekből, népszerű szakírókból, bloggerekből, cukrászokból áll majd.
Idén minden kiállító jöhet plusz egy termékkel, amelyet fontosnak és érdemesnek lát felfűzni a macaron életérzéshez.
A szervezők minden évben kitalálnak valamilyen új együttműködési formát. Ezúttal a DOT for You hazai design márka készíti a 2018-as Macaron Nap arculatát. Aki esetleg még nem ismerné őket, az itthon még kevésbé lefedett kategóriát képviselik: prémium, luxus noteszeket és kiegészítőket gyártanak művészi igényességgel, mind az alapanyagokat, mind a tervezést illetően. Mindez kiválóan passzol a macaron életérzéshez.
Jó, ha tudod:
Az eseményhez itt tudsz csatlakozni.
A rendezvény az Instgramon, használd a #macaronnap és a #macaronday hashtaget!
2018. március 20. (kedd)
15:00 – 19:00
Helyszín: Tesla Budapest, Kazinczy u. 21.
Belépőjegyek elővételben már kaphatók: http://goo.gl/9aDscx
A belépés 12 év alatti gyerekeknek ingyenes.