Gastroréka

Kővirág – Étel, Ital, Ágy

Köveskált egyszerűen csak gasztrofalunak szokták emlegetni. Nem véletlenül, hiszen a kicsi lélekszám ellenére több jó vendéglátóhely van a településen, az én kedvencem a ma már fogalommá vált Kővirág.

A hangulatos, virágoktól és fűszernövényektől illatos udvar már sejteti, hogy jó helyen járunk. Olyan, mintha vendégségbe érkeztünk volna. A cél is ez. A tulajdonosok: Mészáros György és Zakar Kata nem akarnak többet és mást, csak azt, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Olyan ételeket kínálnak, amit a gyerekeik is szívesen megennének, de ezt nem akárhogyan, különösen figyelnek a minőségre és a megjelenésre. A borsófőzeléktől a mosdóig itt egyszerűen minden szép és harmonikus.

Lokális és szezonális konyha

Amit csak lehet a régióból szereznek be és kiemelt figyelmet szentelnek a szezonalitásnak. Az ételkínálat folyamatosan változik, egyetlen állandó fogás van: az emblematikussá vált túrógomóc. A szörpök és a lekvárok házilag készülnek, a borok a környező pincészetekből hozzák, a sör pedig a tapolcai főzde termékei.

Valódi barackleves és a legfinomabb borsófőzelék

Választásom a baracklevesre esik, amelynek már a színén is látszik, hogy friss gyümölcsből készült, nem látott pudingot vagy egyéb sűrítőanyagot. Igazi tejszínnel tálalják. Legalább ennyire jó a mangalica raguleves, amit a környékbeli erdőben szedett gomba teszi emlékezetessé.

Az, hogy egy étteremben a borsófőzelék nyújtja a legnagyobb élményt nem gondoltuk volna, pedig ez lehetséges. A friss borsóból készült, üde főzeléket habarás nélkül főzik, csirkével és fetával tálalják. Ez a fetás párosítás annyira kiváló, hogy egyből az jut eszünkbe, otthon is ki kell próbálni.

A balaton-felvidéki grillsajt céklarizottóval és mángolddal érkezik. Igen, itt tudják, hogy a mángold egy értékes és sokoldalúan felhasználható alapanyag. Ráadásul rendszeresen készítenek húsmentes fogásokat, sőt vegán ételeket is. A málnás pohárdesszerten pedig a pörkölt mogyoró a csavar. Ez már nehezen csúszik, de meg kell kóstolni. Levezetésként körbenézek a békebeli hangulatot idéző étteremben is.

Jó, ha tudod:

Nyitva tartás: júniustól-szeptemberig: minden nap nyitva, az év többi időszakában meghatározott napokon. Érkezés előtt érdemes asztalt foglalni. Árak: a levesek 1100-1400 forint között mozognak, a főételek 2000 forinttól kezdődnek, a főételek pedig 850-1200 forintba kerülnek. A Kővirág nemcsak étterem, hanem szállásadóhely is.

Cím: Köveskál, Fő út 9.

Ez az ajánló a Lapcom Gasztromagazin mellékletének 2017/13. számában is megjelent.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!