A káposzta és a lencse nemcsak egytálételként jó páros, hanem salátában is. A plusz csavart itt a mogyoró és a tökmagolaj adja. Az étel összerakása pár perc, a sonka főzése azonban időigényes. Természetesen, ha van egy kis maradék főtt sonkátok, akkor maradék felhasználására is kiváló.
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
50 dkg füstölt sonka
25 dkg lencse
10 dkg mogyoró
40 dkg savanyú káposzta
1 dl tökmagolaj
frissen őrölt bors
1 fej vöröshagyma
3 db fokhagyma
1 mokkáskanál szemesbors
1 teáskanál kömény
1-2 darab fokhagyma
A lencsét megmossuk, átválogatjuk egy éjszakára vagy legalább 5-6 órára beáztatjuk. A köményt és a borsot fűszertojásba vagy más néven teatojásba tesszük. A sonkát a fűszerekkel, babérlevéllel és a megpucolt hagymákkal megfőzzük. Ha megfőtt a sonka, akkor a levét zsírtalanítjuk és megfőzzük benne a lencsét. A sonkát kockára vágjuk, a lencsét és a káposztát leszűrjük és összekeverjük a pirított mogyoróval és a sonkával. Meglocsoljuk tökmagolajjal. A salátát hidegen és melegen is tálalhatjuk.
Fotók: Huszár Boglárka